Dagens PS

Techgurun: "Om 10 år är trygga jobb borta"

Arbetsmarknaden förändras
Snart kan arbetsmarknaden vara helt förändrad för många som tar trygga jobb och fasta tider för givet. Det menar en av grundarna till LinkedIn, och han har haft rätt om trender förut. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Föredrar du trygga jobb och fasta arbetstider? Snart kan den verkligheten vara en del av det förflutna för många, i alla fall om vi ska tro en av grundarna till det sociala nätverket LinkedIn.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Reid Hoffman, medgrundare till LinkedIn, har varit en fena på att förutspå stora trender förut. Han pratade om sociala medier innan det var en grej, och var tidig med att förutse AI-boomen, skriver NDTV.

Nu uppmärksammar han nästa stora trend.

“Det kommer att bli ovanligare att vi har trygga jobb på företagen vi jobbar för. Istället kommer du att frilansa och vara en gigjobbare där det troliga är att du har två eller tre olika gig samtidigt – för olika företag”, säger Reid Hoffman i en intervju som publicerats på X.

Större möjligheter

“Utvecklingen kommer att innebära stora möjligheter för arbetstagare och det kommer att möjliggöra ökad produktivitet för företagen”, säger Hoffman i intervjun.

Det är entreprenören och investeraren Neal Taparia som lyft fram att det Hoffman säger kan innebära att många trygga anställningar och vanliga jobb kommer att försvinna, och att det enligt LinkedIn-grundaren redan har pågått i decennier.

“Hoffmans tidigare förutsägelser är skrämmande korrekta. Han förutsåg att sociala medier skulle förändra världen, han såg tidigt potentialen i delningsekonomin och var tidigt att investera i Airbnb och han förutsåg AI-boomen innan ChatGPT slog igen”, skriver Taparia.

Trygga jobb kan alltså komma att förändras.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Vi föredrar trygga jobb

ANNONS

Men Hoffman lyfter också att tryggheten är något som löntagare värderar högt. Han menar därför att gig-ekonomin behöver förändras, så att den som tar uppdragen kan få en högre grad av trygghet.

“Det här kommer att skapa mycket osäkerhet, och folk föredrar stabilitet. Därför är en av utmaningarna att skapa mer trygghet och öka stabiliteten på den nya arbetsmarknaden som växer fram – utan att förlora produktiviteten och flexibiliteten”, säger Hoffman.

Anställda tvingas tillbaka till kontoret

En annan trend på arbetsmarknaden är att fler och fler stora företag skärper kraven att vara på kontoret.

Efter pandemin har hybrid- och distansjobb blivit mycket vanligare, men nu jobbar såväl Amazon som stora banker för att ändra på den saken.

Det här har fått många anställda att se rött. Man har vant sig vid friheten att kunna välja hemarbete, och försöker nu motarbeta de policys som ska tvinga tillbaka personalen till kontoren.

Läs även: Nu tvingas anställda tillbaka till kontoret. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

07 jan. 2025
ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]