Dagens PS

Svart på vitt: Därför lämnar talangerna företagen

Undrar du varför vissa organisationer har så hög personalomsättning? Här kommer svaret.
Undrar du varför vissa organisationer har så hög personalomsättning? Här kommer svaret. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 28 aug. 2024

Hur kommer det sig att så många företag har svårt att behålla spetskompetens, eller att högpresterande personer tenderar att kliva av sina uppdrag? Nu kan vi sluta undra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Personal kommer och går. Det är en del av spelets regler.

Börjar den ene medarbetaren efter den andre att undersöka gräset på andra sidan, finns det dock goda skäl för reflektion. Särskilt för de företagsledare där ute, som vid sidan av intäkter och resultat, eftersträvar jämställdhet och mångfald.

Så vilka är de vanligaste skälen till att anställda väljer att gå?

Ras, kön och ålder

Här finns det förstås mycket att säga, men en återkommande anledning tycks vara ovan nämnda värdegrunder, som till exempel jämställdhet utifrån ras, kön och ålder, och att dessa inte alltid återspeglas i en organisation.

Tvärtom har tidigare analyser över arbetsprestationer visat på det motsatta.

En intressant detalj i sammanhanget är också att det som i bästa fall ska fungera som en motivator för anställda, istället får dem att fly fältet, skriver Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Leverans före personlighet

ANNONS

Ett dilemma som analyserats av Textio, som funnit ett tydligt samband mellan hög personalomsättning och feedback. Närmare bestämt då, kvaliteten på densamma.

Vad betyder det?

Högkvalitativ feedback syftar till någons specifika beteende och leveranser framför deras personlighet. Det gör den mer rättvis än motsatsen – lågkvalitativ feedback – som snarare kommenterar människors egenskaper eller deras övergripande intelligens.

Högpresterande toppar listan

Att de flesta av oss föredrar högkvalitativ feedback är kanske inte någon gåta. Inte heller att de som saknar konstruktiv kritik på arbetsplatsen tröttnar snabbare och ofta lämnar inom ett år.

Desto mer anmärkningsvärt är det kanske att den grupp medarbetare som får mest feedback av alla, också är de som mottar minst konstruktiv kritik.

Vidare att just denna grupp råkar vara högpresterande.

Läs även: Talang för dyrt – så snålar företag in på lönerna. Dagens PS

ANNONS

Kvinnor belönas med klichéer

En bild som rimmar illa på mer än ett sätt.

Särskilt med tanke på att högpresterande arbetstagare enligt en studie, i genomsnitt utgör 5-15 procent av arbetsstyrkan, men ändå genererar 400 procent mer produktivitet än genomsnittsutövaren.

Kapacitet som enligt Textios analys belönas med klichéer som rör deras personliga egenskaper eller intelligens – alltså lågkvalitativ feedback.

Särskilt om de är kvinnor.

Ett samband som hängt med under ett decennium, och dessvärre står sig, enligt Textio.

Kvinnor får inte bara 22 procent mer kommentarer om sina personligheter, utan även mindre användbar kritik, av problematisk natur.

Konklusioner?

ANNONS

Jodå, jämställdheten 2024 lämnar fortsatt mycket att önska. Kanske är det dags för dig som högpresterar att omfamna termen “good enough”?

Läs mer:

Män jobbar mindre – kvinnor mer. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS