Få saker svider så mycket som att komma tvåa. Att vara så nära men ändå så långt borta. Men en andraplats behöver inte vara ett nederlag.
Snubblat på målsnöret? En vinst i sig
Mest läst i kategorin
Det kvittar egentligen i vilken situation du befinner dig.
Du kan vara en idrottare som precis missar guldet eller en arbetssökande som faller på målsnöret vid en rekrytering – oavsett vad, kan andraplatsen kännas förödande.
Med några enkla knep kan dock denna förlust bli en framtida vinst.
Andraplatsens förbannelse
Vi kan kalla det andraplatsens förbannelse.
“Ganska snabbt börjar man undra om man någonsin kommer lyckas”, säger coachen Brad Stulberg till The Wall Street Journal.
Man överlever flera intervjuomgångar bara för att få höra att ens CV saknar en viktig ingrediens eller att någon annan var “bättre kvalificerad”.
På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det många som känner igen smärtan.
Enligt en studie från ADP sjönk andelen befordringar på amerikanska företag från 7,3 procent 2022 till 6,5 procent 2023.
Företag har blivit mer försiktiga och skapar inte längre plats för nya talanger på samma sätt som tidigare.
Senaste nytt
Vänd nederlaget
Att komma på andra plats behöver dock inte vara ett nederlag. Tvärtom bör du ge dig själv en klapp på axeln som tagit dig så långt.
Stulberg menar att vi bör se andraplatsen som ett tecken på att vi konkurrerar på rätt nivå.
“Att falla kort är faktiskt ett tecken på att jag är precis där jag behöver vara, konkurrerande mot de bästa”, säger han.
För att inte skapa en ond cirkel av självömkan bör du ge dig själv en bestämd tid att sörja – kanske 48 timmar – och sedan gå vidare.
Så går du vidare
Att komma tvåa kan ge dig en trevlig fördel: Nu har du nämligen tid på dig att analysera och förbättra dina färdigheter. Andraplatsen kan helt enkelt bli en språngbräda till något bättre.
Här är experternas tips på hur du vänder en andraplats till en framtida seger:
1. Fokusera på det du kan kontrollera
Lägg din energi på det arbete och de uppgifter du har makt över, snarare än att grubbla över det du inte kan påverka. Genom att förbättra dina färdigheter och fortsätta jobba hårt ökar du dina chanser att lyckas nästa gång.
2. Ta initiativ och synliggör ditt arbete
Visa att du är redo för nästa steg genom att ta på dig nya utmaningar och synliggör dina prestationer. Starta projekt eller initiativ som gör att kollegor och chefer lägger märke till ditt arbete.
3. Håll kontakten och var positiv
Om du inte fick en position bör du hålla kontakten med rekryteringschefen. Visa tacksamhet och intresse för framtida möjligheter. Att hålla en positiv relation kan öppna dörrar till bättre chanser framöver.
4. Samla information och fyll dina kunskapsluckor
Ta reda på varför du inte fick jobbet och vad de som lyckats haft gemensamt. Samla information om deras erfarenheter och se om det finns specifika steg du kan ta för att bli mer konkurrenskraftig i framtiden. Fråga om specifik feedback och använd den för att utveckla dina färdigheter och erfarenheter.
Läs också:
Skaffa högre EQ – klättra i karriären. Dagens PS
Är du för privat på jobbet? Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!