Vädret lär bestå. Det är de som presenterar det som är problemet. Meteorolog har blivit ett bristyrke, samtidigt som extremvädret tilltar.
Snart ingen som kan berätta om vädret?
Mest läst i kategorin
Extremvädret och utvecklingen har fått en rad konsekvenser för SMHI. Exempelvis har man fått utveckla och skapa fler typer av exempelvis varningar för översvämningar.
Orange och gul varning har fått sällskap av varning på gul nivå, precis som vid varningar i andra sammanhang.
Enda farhågan – vilken fått SMHI att tveka – är att det är svårt att sätta kriterierna för en helt ny varningstyp, och det gav en risk att systemet skulle larma för ofta, skriver SMHI i en pressrelease.
Halverat antal sökande
Nu tornat ett annat problem upp sig. Det handlar om något så grundläggande som brist på meteorologer.
Under de senaste 15 åren har antalet sökande till utbildningarna i yrket stadigt minskat. I dag är det svårt att rekrytera nya.
”Färre ungdomar känner till yrket i dag. Meteorologen är inte lika synlig som förr när allt färre tittar på tablå-tv”, säger Erik Höjgård-Olsen, prognosmeteorolog till TV4.
”I nuläget är vi färre meteorologer än vad vi skulle behöva vara. Vi får ställa upp på att jobba en del övertid och täcka upp för varandra”, tillägger han.
Senaste nytt
Problem för försvaret
Det här har inte bara betydelse för våra möjligheter att snabbt få vederhäftig väderinformation.
För Försvarsmakten är situationen kritisk. Nato-medlemskapet och upprustningen ökar markant behovet av försvarsmeteorologer.
”Behovet ökar samtidigt som vi har pensionsavgångar och naturliga avgångar. Vi ser ett stort behov i framtiden”, säger försvarsmeteorologen Jonas Lilja.
Generellt gör det tilltagande extremvädret dessutom att meteorologyrket blir allt viktigare.
”Om framtidens klimat oftare består av extrema väderhändelser kommer konsekvenserna av varje väderprognos spela större roll”, påpekar Erik Höjgård-Olsen.
”Viktiga områden”
”Det vi oroar oss främst för är viktiga områden som meteorologer är experter inom, som vi behöver för att samhället ska fungera”, säger Eva Strandberg, ansvarig för meteorologiska nät på SMHI, hos SVT.
Det kan gälla sådant som energiförsörjning, transporter, flyg och matproduktion.
Tora Tomasdottir, meteorolog hos SVT, påpekar att de utmanande arbetstiderna är en orsak till att det är svårt att rekrytera.
”Det är lättare att välja ett jobb där du får en högre lön och kan jobba 8-17”, konstaterar hon hos SVT efter att ha haft väckarklockan på 01.45, inte helt ovanligt i branschen.
Läs mer:
Kaosväder slår hårt mot skördar i Europa. Dagens PS
Oväder tvingar börsen att stänga – “Katastrofal ödeläggelse”. Dagens PS
Frankrike: En av fem vinflaskor borta. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.