Dagens PS

Snabbkurs i Gen Z: Så formar du framtidens ledare

Suckar du år Generation Z? Tänk om de sitter på kompetensen ditt nuvarande team saknar.
Suckar du åt Generation Z? Tänk om de sitter på kompetensen ditt nuvarande team saknar? (Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 21 aug. 2024

Självcentrerade och egensinniga, eller socialt medvetna med unika värderingar och kunskaper? Att forma Generation Z må ställa ditt ledarskap på prov, men det finns goda skäl att inte bara hålla ut – utan prioritera dem som medarbetare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje generation har sin styrka och sina utmaningar i arbetslivet.

Vänder vi oss till Generation Z har de återkommande pekats ut som den mest svårhanterliga gruppen att hantera.

En stämpel som, utöver sviktande arbetsmoral och högljudd framtoning, bygger på en rastlöshet som gör dem mindre benägna att engagera sig i en organisation eller behålla en tjänst, vilket forskning också visat.

Så har sena ankomster och en ovilja att vistas på kontoret kanske inte heller gjort underverk för deras redan tilltufsade deras rykte.

Läs också: Rådet från Buffett du inte kan blunda för. Dagens PS

Varje ledares ansvar

Det som däremot inte tas upp lika ofta är generationens unika förmågor. Än mindre deras digitala spetskompetens eller strävan efter balans mellan arbete och privatliv.

Egenskaper som arbetsmarknaden de facto hade mått ganska bra av att ta efter. Men hur?

Ett första steg är att vända ovan nämnda särdrag och egenheter till styrkor. Något som borde ha högsta prioritet för alla företagsledare av i dag.

ANNONS

Åtminstone om du frågar Aytekin Tank, grundare av det San Francisco-baserade bolaget Jotform. Även Tank har återkommande sett ett bristande engagemang hos den yngre generationen, men också en gnista som andra medarbetare saknar, varför han bestämt sig för att vända den olycksbådande trenden, skriver Fortune.

Här listar vi några av hans insikter som gör det lättare att förstå Gen Z och nyttja deras fulla potential.

ANNONS

Senaste nytt

1. Ge dem frihet under ansvar

Som vi redan varit inne på har Gen Z en stark känsla av självstyre. De tenderar även att motsätta sig order och uppgifter. Det betyder dock inte att de inte uppskattar lagarbete.

Tvärtom.

Med det sagt bör du förbereda dig på att de aktivt kommer att ifrågasätta processer och strategier. En medfödd skepsis som faktiskt kan gynna och utveckla din organisation – förutsatt att du är beredd att lyssna och ge dina yngsta medarbetare frihet under ansvar.

2. Slopa hierarkierna

Att den yngre generationen inte är några älskare av traditionella hierarkier kommer kanske inte som någon överraskning.

Skälet till det är inte att de svarar dåligt på ledarskap, utan snarare att de går igång på projekt som baserats på expertis, snarare än ålder eller titel.

ANNONS

Och idén är faktiskt inte helt dum, så länge som du som ytterst ansvarig är villig att anamma en mer roterande modell för ledarskap och projektledning.

3. Premiera närvaro IRL

Det stämmer att Gen Z drar sig för traditionellt kontorsarbete och snarare ser sig själva som frilansare. Desto större anledning för dig att visa på vinsterna med att mötas IRL kontra över en skärm.

Här är en viktig fördel inlärnings- och mentorskapsmöjligheter som sällan blomstrar digitalt, men gör sig desto bättre när människor möts. En utveckling som öppnar dörrar och därmed kan bli en motivator för Gen Z.

Din motprestation blir att leda med exempel, genom att fastställa de arbetstider som gäller på kontoret och vara närvarande.

Avslutningsvis:

Alla medarbetare har sina egenheter. Där det finns Gen Z eller Zoomers finns det också Boomers, som även de bjuder på utmaningar. Din uppgift är att se samla alla dessa egenheter och skapa möjligheter.

Fakta – det här är Generation Z

Generation Z, ofta kallad Gen Z, avser som regel personer födda mellan 1995 och 2012.

Denna generation har vuxit upp i en digital tidsålder, där mobiltelefoner och snabbt internet alltid funnits till hands.

Deras liv präglas starkt av närvaro på sociala medier och ett stort intresse för datorspel. På grund av deras uppväxt med naturlig tillgång till diverse digitala plattformar har de även fått smeknamnet “Zoomers”.

Källa: Dagens PS

Läs mer:

ANNONS

Därför ska du inte avguda din chef. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS