När fler arbetstagare slåss om färre positioner och arbetsmarknaden törstar efter kompetens, höjs kraven på objektiva kompetensbedömningar och resultat. Här är analysen som visar hur svårt det kan vara.
Så många missbedömer sin egen kompetens – är du en av dem?
Mest läst i kategorin
Hur kompetent skulle du säga att du är på en skala – men framför allt, kan din kompetens mätas och vem ska göra det?
Frågar du en helt vanlig arbetstagare blir kanske svaret: jodå, hur svårt kan det vara? Om än med risk för att resultatet blir därefter.
Att bedöma kompetensnivåer är nämligen svårt. Både för arbetstagaren och arbetsgivaren.
Det visar en analys utförd av plattformen Workera, som tittat närmare på hur företag förstår, utvecklar och mobiliserar talanger.
Detta genom att analysera anonymiserad data från tusentals användare, som genomfört över 22 000 kompetensbedömningar fram till början av 2024.
Bara 11 procent har koll
Här fick användarna först värdera sina egna kompetensnivåer och sedan genomföra ett adaptivt test, med syftet att ge en mer exakt bild av deras faktiska förmåga. Därefter jämfördes resultaten.
Det framkom då att endast 11 procent av användarna bedömde sin kompetens korrekt.
Hela 56 procent av användarna underskattade sin kompetensnivå, medan 32 procent överskattade sina färdigheter.
Senaste nytt
Tekniska färdigheter lättare
Vidare visade analysen att tekniska färdigheter, tycktes enklare för användarna att bedöma.
Till exempel underskattade endast 17 procent av dem sina förmågor inom maskininlärning, medan 69 procent underskattade sin förmåga att kommunicera om AI.
Dyrbar tid till spillo
Workera kunde utifrån detta dra slutsatsen att anställda tenderar att underskatta sina färdigheter, snarare än överskatta dem, skriver Fortune.
Trots att en liten andel de facto kan bedöma sin kompetensnivå korrekt blir detta problematiskt i en organisation, eftersom dyrbar tid då läggs på fel saker.
En anställd som underskattar sina förmågor, ägnar tid åt att studera sakler de redan behärskar, vilket hindrar dem från att göra framsteg.
Omvänt är risken överhängande att de som inte identifierat sina kunskapsluckor, missar de grundläggande färdigheter som behövs för att de ska kunna lära sig mer.
Även det en bromskloss.
Avgörande att mäta
Ett viktigt steg i jakten på kompetens är därför att skapa sig en klar bild över sina anställdas nuvarande kompetensnivåer, och identifiera de områden som behöver förbättras, konstaterar Workera.
Så är det också här som många företag kör fast.
Det bekräftas av LinkedIns Workplace Learning Report för 2024 som visar att endast 4 procent av organisationerna nått mätstadiet i jakten på kompetens.
En brist som försvårar deras möjligheter att bygga effektiva utbildningsplaner. Det blir samtidigt svårt att följa upp strategier och mål.
Två problem med felbedömd kompetens
1. Anställda som överskattar sin kompetens
Har kompetensluckor och fastnar gärna i arbetsuppgifter. Den här typen av anställd kommer att kräva den högsta kostnaden för företaget.
2. Anställd som underskattar sin egen kompetens
Lägger ned värdefull tid på att studera material de redan förstår, vilket tillför en måttlig kostnad för arbetsgivaren.
(Källa: Workera)
Läs mer:
Tio saker vi ljuger om när vi söker jobb. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.