Dagens PS

Så låter du smartare – utan att låta mest

Upplever du att andra inte lyssnar på vad du har att säga? Då behöver du kommunicera smartare.
Upplever du att andra inte lyssnar på vad du har att säga? Då behöver du kommunicera smartare. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 aug. 2024Publicerad: 15 aug. 2024

Talar du för döva öron, eller är du bara den som låter mest och högst av alla? Då kanske du vill testa att göra så här istället. Mycket smartare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla gör vi det någon gång.

Sitter på ett möte och önskar att vi befann oss någon helt annanstans. En uppgivenhet som inte sällan kan härledas till att vi av olika anledningar inte är tillräckligt engagerade i det som sägs, eller tar plats i mötesrummet.

Högljudda kollegor pratar först

Ett lika vanligt som återkommande skäl till det är att vi inte känner oss tillräckligt uppmärksammade för våra insatser, trots att vi sliter hårt.

Det menar den globala kommunikationsexperten, Jessica Chen, som konstaterar att de mer högljudda och dominanta kollegorna gärna talar först och längst.

Om det låter bekant, vet du precis hur frustrerande det kan kännas, när mötet sedan är över – utan att du sagt något alls, skriver CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Smarta kollegor lyssnar

Så behöver det förstås inte vara, vilket Chen reder ut i “Smart, Not Loud: How to Get Noticed at Work for All the Right Reasons.” 

En bok som, vilket titeln skvallrar om, går till botten med smart kommunikation. Det betyder inte att du behöver göra våld på din personlighet. Bara kommunicera smartare, så att andra ger dig den uppmärksamhet du faktiskt förtjänar.

ANNONS

Här är tre smarta tips.

1.Uppmärksamma andra
Det kan låta enkelt, och det är det ju också. En egenskap som kännetecknar goda kommunikatörer är nämligen deras förmåga att lyssna och få andra personer att känna sig delaktiga.

Ett enkelt sätt att uppnå det på under ett möte är att först bekräfta en kollega. Förslagsvis genom att säga: “Intressant – jag hör vad du säger”, för att därefter dela din syn på saken.

2. Var passionerad
Fakta och logik är förstås en sak, men vi människor fattar även beslut med hjälp av känslor. Det innebär att vi som lyssnare är mer benägna att övertygas av hur en berättelse fick oss att känna, snarare än innehållet i sig.

Som smart kommunikatör bör du därför utnyttja både kroppsspråk och tonläge för att entusiasmera. Du kan även förstärka det genom att exempelvis säga: “Åh vad jag ser fram emot det här projektet”.

3. Visa tacksamhet
“Tack”. Jo, du har garanterat hört det förut. Det beror på att det fungerar. Att visa tacksamhet kostar inget, men ger mycket.

Viktigt att komma ihåg är dock att ordet i sig inte räcker. Som den smarta och autentiska kommunikatör du är, vill du även tala om vad du är tacksam för, och varför. Det lyfter din mottagare och lämnar ett positivt intryck. Framför allt inbjuder det ett vidare samarbete.

Läs mer:

Så låter du smart – på riktigt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS