Försökt att låta smart och fastnat i ett nät av floskler? När vi anstränger oss för att framstå som intellektuella blir effekten som regel den motsatta. Gör så här istället.
Så låter du smart – på riktigt
Mest läst i kategorin
Det är förstås mycket frestande. Att inte bara se osedvanligt intellektuell ut, utan även låta som att du vet precis vad du pratar om.
Tyvärr är det få av oss som kommer undan med det konststycket. Det är helt enkelt lättare sagt än gjort att låta smart.
Läs även: Fraserna som imponerar – och det du inte ska säga
Floskler – vanlig fallgrop
Ett av de mer uppenbara skälen till det, är att vi, som de överanalyserande varelser vi trots allt är, tenderar att anstränga oss för mycket.
Inte sällan genom att använda komplexa fraser eller modeord. En vanlig fallgrop, inte minst i arbetssammanhang, där krångliga floskler frodas.
Läs även: Flosklerna som miljardärerna avskyr
Senaste nytt
Stor risk att missuppfattas
Det är också precis här som det snabbt kan gå utför, eftersom påtvingad briljans kan få mottagaren att känna sig självmedveten och obekväm.
Det finns också en överhängande risk för att du inte gör dig förstådd alls.
En långt bättre taktik är därför att förenkla ditt budskap.
Bjud in och förenkla
Det menar Stanfordföreläsaren och kommunikationsexperten Matt Abrahams, som slår ett slag för enkel och rak kommunikation.
“Ursprunget till ordet kommunikation kommer från att göra gemensam. Och om du försöker göra saker gemensamma måste du verkligen lägga fram dem på ett sätt som människor kan förstå”, säger han till CNBC.
Här är ytterligare tre handfasta tips som får dig att låta smart – på riktigt.
Smart i tre steg
1. Ta dig tid att lyssna
Det kan komma som en chock, men faktum är att ytterst få personer önskar sig en personlig anekdot när de anförtror sig till dig.
I egenskap av en person med hög emotionell intelligens, eller EQ, satsar du istället på att lyssna på vad andra har att säga.
Det är både artigt och smart.
Bästa stödfrasen: “Berätta gärna mer”.
2. Skriv inte folk på näsan
En vanlig fallgrop när vi har för avsikt att låta insatta är att vi presenterar det vi ser som lösningar. Än värre “fakta”.
Fraser som “här är grejen” eller “så här är det” kan tyvärr misstolkas i en konversation och låta pompöst. Undvik därför att rätta en främmande person, och skippa alla antydningar om att du vet bäst.
Bästa stödfrasen: “Jag tror att…”.
3. Visa dig sårbar
Att våga be om hjälp eller råd må sitta långt inne, men faktum är att självdistans och sårbarhet är ett mycket attraktivt drag.
Att rådfråga andra är således en vinnare i de flesta sammanhang, eftersom det kräver såväl emotionell intelligens som självmedvetenhet för att veta när du själv inte sitter på svaren.
Bästa stödfrasen: “Kan du ge mig några goda råd?”
Sammanfattningsvis: Att låta påläst är en sak. Hur du förmedlar det en annan. Håll det enkelt. Det är smart.
Läs även:
Hemligheten bakom Steve Ballmers miljarder
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!