Dagens PS

Så känner du igen manipulatören på jobbet 

manipulatören
Många av oss har blivit utsatta av en manipulatör på jobbet (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Har du någonsin gått med på ett projekt som kändes fel från början? Eller anställt någon som visade sig vara mer av ett problem än en lösning? Kanske är det inte du som är dålig på att fatta beslut – kanske har du bara blivit riktigt skickligt manipulerad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På jobbet handlar många beslut om samarbete, och visst är det trevligt att komma överens. 

Men just vår vilja att tillhöra gruppen kan också utnyttjas av manipulativa kollegor. 

Det handlar om att skapa falskt förtroende och få dig att tro att du gör rätt – när det i själva verket bara gynnar manipulatören själv.

Experten Marina Glazman skriver om fenomenet, som hon kallar för “peer pressure manipulation, i en artikel på Harvard Business Review. Där beskriver hon fem vanliga strategier som manipulativa personer använder för att få sin vilja igenom. 

1. Icke-existerande trovärdighet 

Att namedroppa stora företag eller välgörenhetsinitiativ är manipulatörens favoritmetod, skriver Glazman. Någon säger sig ha jobbat med Amazon eller med “välgörenhet för mångfald”. Men gräver du djupare inser du snart att kopplingen ofta är vag – eller rentav fejk. 

Det här är ett klassiskt trick: att stjäla trovärdighet genom att koppla sig själv till stora namn eller viktiga värderingar.

Glazmans tips? Fråga! Vad är kopplingen till det där stora företaget egentligen? En snabb googling eller ett par raka frågor kan rädda dig från att boka nästa “superexpert” som bara är ute efter att sälja sin egen tjänst.

ANNONS

Senaste nytt

2. Gemensamma hot – en falsk allians

ANNONS

Vi människor gillar att känna att vi slåss för samma sak. Men ibland används det här för att lura oss att ingå i falska allianser. En manipulativ kollega kan till exempel spela på din frustration över företagets IT-system eller skrämma dig med möjliga konsekvenser av att inte agera tillräckligt snabbt.

Det här kan få dig att tro att ni står på samma sida – när det egentligen bara är ett sätt att vinna ditt förtroende.

Tricket här är att ta ett steg tillbaka. Är hotet verkligt, eller försöker personen bara använda din oro för att vinna ditt förtroende? Glazman föreslår att du alltid utvärderar vad förslaget faktiskt går ut på – inte bara vad det säger sig skydda dig från.

Läs också: Underpresterande anställda? Så tar du snacket. Dagens PS

3. Falsk marknadsvalidering

Alla har vi sett det: en person med tusentals följare på sociala medier – men med noll engagemang. Eller ett företag som hävdar att deras metod är “beprövad”, men som inte kan visa upp en enda konkret framgångssaga.

Manipulatören vet att vi gärna tror på siffror och stora namn, även om de inte håller för granskning. Därför är det viktigt att du inte nöjer dig med fina PowerPoint-presentationer och vaga påståenden. Be om data, case och verkliga exempel.

4. När konkurrenten svartmålas

Manipulatören älskar att trycka ner andra personer för att själv framstå som bäst. Glazman beskriver en säljtävling där en av deltagarna varnade för att konkurrenten var “farlig”. Det fanns dock inga bevis – istället var det bara en strategi för att skrämma bort alla andra alternativ.

ANNONS

Att misskreditera konkurrenter är egentligen bara en effektiv taktik för att styra dig i en viss riktning.

Om någon försöker vinna poäng genom att kasta skit på andra bör du ställa kritiska frågor. Vad grundar sig anklagelserna på? Och är det egentligen relevant för beslutet?

5. “Alla andra tycker så här” – eller?

En favorit hos manipulatören är att påstå att hen redan har hela teamets stöd. Det här skapar ett grupptryck som kan göra att vi säger ja, även om vi inte håller med. 

Glazman kallar det för pluralistisk okunnighet – vi tror att vi är ensamma om att ha invändningar, när sanningen är att många tänker likadant.

För att avslöja bluffen kan du prata direkt med dina kollegor och fråga vad de faktiskt tycker. Eller varför inte ta in en anonym enkät? Det kan öppna upp för mer ärliga samtal.

Läs också: Egots risker – när självsäkerhet blir farligt. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS