En fråga. Men rätt fråga. Ställ den direkt. Här är tricket som enligt experten nästan alltid fungerar för att maxa lönen.
Så höjer du lönen direkt
Mest läst i kategorin
Att hamna rätt i den första lönen på ett nytt jobb ses alltid som väldigt centralt. Hamnar du för lågt kan det vara svårt att komma i kapp.
Chanelle Howard, jobbrekryterare på den amerikanska storbanken Goldman Sachs, och tidigare hos Bridgewater Associates, delar sitt bästa trick med CNBC.
Börja med att ta reda på löneintervallet för tjänsten, säger hon.
Får du sedan reda på att lönen normalt ligger i ett intervall från 30 000 till 40 000 kronor, är tricket att inleda jobbintervjun med att fråga vilka kunskaper och egenskaper som skiljer den som får 30 000 i lön mot den som hamnar på 40 000.
”Använd deras ord”
”Senare i förhandlingsprocessen kan du använda deras exakta ord för att rättfärdiga varför du förtjänar mer betalt”, säger Howard.
”Nyckeln är att få din potentiella arbetsgivare att kvantifiera exakt varför någon förtjänar den summan, och sen bygga din historia runt det. Få dem att ge dig svaren.”
Tricket kan du få nytta av här och nu på den svenska arbetsmarknaden, där det är saker på gång, enligt Linkedins Norden-chef Lisa Gunnarsson.
Hon menar att arbetsmarknaden, efter flera år av omställningar, nu är på väg in i ettt nytt spännande skede.
AI och hybridjobb
Vi har inte bara kommit ut ur coronakrisen och är på väg mot lägre räntor.
Vi har även fått se AI och hybridjobb slå igenom brett – och nu är vi dessutom på väg mot bättre tider ekonomiskt.
”Vår senaste undersökning visar att åtta av tio tillfrågade chefer tittar på att utöka personalstyrkan under 2024. Det har inte hänt på ganska länge”, säger Lisa Gunnarsson till GP.
”Se det som ett verktyg”
När det gäller AI konstaterar Linkedin-chefen att det utmålats som ett hot men att man snarare bör se AI som ett verktyg.
”Tar man till exempel en jurist så kommer de ju onekligen kunna få otroligt mycket hjälp av AI med att sammanställa text, svara på frågor och så vidare. De kommer kunna spendera så mycket mer tid med sina kunder för det som kunden egentligen vill ha.”
AI kommer att förändra hur vi arbetar men den mänskliga kompetensen kommer alltid att vara avgörande, slår Gunnarsson fast.
Kan tänka sig byta
Även när det gäller jobb och rörlighet är den svenska arbetsmarknaden på väg att ta fart, menar hon
”74 procent av de tillfrågade i vår undersökning kan tänka sig att byta jobb under 2024. Det är inte säkert men de kan absolut tänka sig det”.
Lönen avgör mycket
Det är där Chanelle Howards löneråd kan komma in i bilden, fortare än du anar.
”I jämförelse med inflationen har väldigt många människor upplevt att lönen inte har varit i linje med levnadskostnaderna som har ökat. Jag tänker att det är en väldigt viktig drivkraft hos människor – 38 procent av de respondenterna som överväger att byta jobb gör det på grund av just lönen”, konstaterar Lisa Gunnarsson.
Läs mer:
Hållbarhet – inte lika viktigt för unga. Dagens PS
Sverige långt från lönetopp. Dagens PS
Lön och lycka – hur långt räcker pengarna egentligen? Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!