Ensamhet är ett växande problem över hela världen, och dess negativa effekter på både fysisk och psykisk hälsa blir allt mer uppmärksammad. Men hur ska du egentligen bli kvitt känslan? Här listar vi olika strategier.
Experten: Så blir du av med din ensamhet
Mest läst i kategorin
Enligt den nyligen släppta studien State of the Global Workplace Report, känner sig en femtedel av anställda runt om i världen en känsla av daglig ensamhet.
En redan skyhög siffra som är ännu högre bland de som ständigt arbetar hemifrån.
Det är viktigt att komma ihåg att alla kan känna sig ensamma ibland, och att det finns stöd och resurser tillgängliga för att hjälpa till att hantera dessa känslor.
Men vad kan du göra själv för att må bättre?
Psykologen Annabelle Chow listar för CNBC sina bästa tips att bli av med ensamhet, och vi har sammanfattat några av dem.
Miljöombyte
Försök tänka helt tvärtemot från dina vanor som får dig att känna dig ensam.
Om du har legat i sängen hela dagen, ställ dig upp och rör på dig. Har du varit inomhus hela dagen? Gå då ut. Om du har varit isolerad hela dagen kan det vara bra att ringa familjemedlemmar, gå ut och träffa vänner eller prata med dem på på nätet.
Om det känns för jobbigt kan det ibland räcka gott och väl med att ta ett bad eller en dusch för att få upp humöret.
Senaste nytt
Goda vanor
När du har goda vanor gynnas du på alla möjliga sätt. Hälsosamma vanor som motion, bra kost och tillräcklig sömn kan bidra till välbefinnande och minska känslor av ensamhet.
För att motverka jobbiga känslor är det viktigt att ha hälsosamma vanor och rutiner.
Chow föreslår att ha en regelbunden, återkommande aktivitet i ditt schema, som exempelvis ett träningspass.
En daglig rutin kan bidra till att fylla de tomrum som annars kan förstärka känslor av ensamhet. Genom att skapa struktur och aktivt delta i meningsfulla aktiviteter, kan du bättre hantera perioder av ensamhet och bibehålla en balanserad och positiv livsstil.
Goda relationer
Fokusera på att skapa och vårda värdefulla relationer med andra människor.
Att investera i meningsfulla relationer är avgörande för att känna dig älskad. Det handlar inte bara om att ha många bekanta utan att ha djupa, ömsesidiga relationer där du kan dela både glädje och bekymmer.
Det är också viktigt att utveckla olika typer av vänner. Ha dina partyvänner, arbetskamrater och dina nära vänner, och försök känna av vilken vän som är bäst att kontakta i vilken situation.
Förstå dig på ensamhet
Att känna sig ensam kan vara ett relativ tabubelagt ämne, men så ska det inte behöva vara.
Ensamhet är en naturlig känsla, ett faktum som strider mot den negativa stigmatiseringen som ofta är kopplad till den. Att acceptera ensamhet som en naturlig del av den mänskliga upplevelsen är avgörande.
Chow nämner att din uppfattning av ensamhet starkt påverkar hur du reagerar på den. Om du ser det som någonting negativt, kan det förvärra känslor av isolering och leda till en negativ cykel.
Prova istället att acceptera ensamheten utan att döma ut den och förstå att det är en känsla som kan hanteras positivt.
Vidare bör du försöka förstå källan av din ensamhet. Var kommer den ifrån?
Genom att förstå källan kan du använda dig av mer effektiva strategier för att lindra känslan.
Se även:
Tuffare krav gör det svårare att få jobb. Dagens PS
Ännu fler ungdomar utan jobb. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.