Dagens PS

Oväntade erbjudandet: Få betalt – utan att jobba

söka jobb och få betalt
Redo för nya utmaningar? I tider av kris öppnas möjligheterna upp för dig som är flexibel och kan tänka dig att byta jobb. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Hur vore det att erhålla full lön från din nuvarande arbetsgivare, medan du söker ett nytt chefsjobb? Den möjligheten seglar nu upp på arbetsmarknaden i Storbritannien och USA.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Åtstramningar. Kostnadsbesparingsprogram. Massuppsägningar. Konkurs.

Ack så bekanta inslag på arbetsmarknaden som just nu sätter världens arbetsgivare på prov. Allt medan de duckar för uppsägningar, och de bistra konsekvenser som följer i deras spår.

Det senare en detalj som kommit att förstärkas när flera bolagsjättar sagt upp personal under brutala förhållanden.

Oschyssta metoder

Ett exempel på det är Stellantis, som nyligen meddelade ett hundratal medarbetare i ett internmeddelande att de kommande dag förväntades arbeta på distans. En uppmaning som ledde till att de dagen därpå fick reda på att de hade blivit uppsagda. 

Liknande metoder har även använts på Goldman Sachs och Twitter, numera X.

ANNONS

Senaste nytt

Tänka utanför boxen

Då dessa uppslag inte gör någon glad, tvingas allt fler arbetsgivare nu tänka utanför den berömda lådan, i sin strävan att banta ned personalstyrkan och öka lönsamheten.

Hit hör McKinsey & Co. som kommit upp med ett minst sagt attraktivt erbjudande till sina seniora chefer. Åtminstone beroende på hur man ser det.

ANNONS

Stanna kvar – utan att jobba

Som anställd på konsultfirman i Storbritannien finns nämligen möjligheten att stanna kvar i företaget i upp till nio månader medan du söker efter ett nytt jobb.

Tanken är då att du inte förväntas dra ditt vanliga strå till stacken, utan endast fokuserar på jobbsökandet – och lyfter lön medan du gör det, skriver Fortune.

Du erhåller samtidigt hjälp med ditt cv och karriärrådgivning. En liknande deal har även erbjudits till företagets amerikanska chefer.

Allt som ett led i företagets ansträngningar att säkerställa sin “prestandahantering och utvecklingsansats” på “ett omtänksamt och stödjande sätt”.

Lockar och avskräcker

Så långt inga konstigheter, men var lämnar det den anställde?

Tittar vi på den svenska arbetsmarknaden förekommer erbjudanden likt McKinseys även där, vid händelse av neddragningar och omorganisation.

Då kan det både locka och avskräcka att tacka ja till en summa pengar. Särskilt om du varit yrkesverksam länge.

ANNONS

Här listar vi tre exempel på när en deal med arbetsgivaren faktiskt kan gynna dig.

1. Gammal i gamet

Överilat och dumdristigt? Inte då.

Tillhör du en av dem som passerat 50 eller 60 plus kan ett uppköp från ditt företag tvärtom vara vad du väntat på, i synnerhet om du vill fortsätta utvecklas. Att tacka ja till ett ekonomiskt tillskott ger dig tid att fundera över nästa steg.

Överväger du istället att runda av din karriär sitter lite extra pensionspengar inte heller fel.

2. Attraktiv på arbetsmarknaden

Att bli av med ett jobb är omvälvande och tufft. Sker det i samband med att ett företag skär ned, är det dock viktigt att komma ihåg, att du fortsatt är en tillgång på arbetsmarknaden och kan börja om någon annanstans.

Särskilt om du befinner dig mitt i karriären, arbetar inom ett efterfrågat område, och inte känner dig låst vid din nuvarande arbetsplats.

3. Står och trampar

ANNONS

Har du ledsnat? Det är en del av arbetslivet, och drabbar oss alla i perioder.

Är det däremot så att du verkligen ogillar din nuvarande arbetssituation eller yrkesroll, eller förgäves försökt finna en balans mellan ditt arbete och privatliv, kan det här vara din biljett ut.

Vad väntar du på?

Läs mer:

Konsultfirmans otippade krishantering – spelade reggae. Dagens PS

Fraserna som imponerar – och det du inte ska säga. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]