Dagens PS

Nu skippar de mångfald: “Kräver excellens”

Elon Musk är en av dem som förespråkar Wangs MEI-strategi framför mångfald
Elon Musk är en av dem som förespråkar Wangs MEI-strategi (Foto: Hannibal Hanschke/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Elon Musk och andra kritiker av företags mångfaldsinitiativ har funnit en ny rekryteringsfavorit: MEI. Men är det verkligen så revolutionerande som det låter? 

ANNONS

Mest läst i kategorin

DEI har länge använts för att hålla rekryteringsprocesser så inkluderande och objektiva som möjligt. 

Kortfattat är det ett ramverk som står för mångfald, jämställdhet och inkludering, och som används för att främja jämlikhet på arbetsplatsen. 

Nu hyllar kritiker den nya termen MEI – meriter, excellens och intelligens. 

Men är det verkligen en ny trend, eller är det bara gammal skåpmat? 

Grundaren

Alexandr Wang, vd för Scale AI, är termens fader. 

Han menar att MEI säkerställer att företag anställer de absolut bästa personerna för jobbet, utan att ta hänsyn till faktorer som etnicitet eller kön.

Wang har försvarat sin metod genom att trycka på att Scale AI har lyckats landa samarbeten med både OpenAI och USA:s försvarsdepartement tack vare MEI. 

ANNONS

Senaste nytt

Elon Musk stämmer in

ANNONS

Bland dem som har lovordat Wangs strategi finns tech-mogulen Elon Musk, Sequoia-partnern Shaun Maguire och Coinbase vd Brian Armstrong

Dessa ledare har tidigare uttryckt kritik mot traditionella DEI-program och ser MEI som ett friskt alternativ.

“Vi anställer endast den bästa personen för jobbet. Vi eftersträvar och kräver excellens, och vi föredrar oblygt personer som är mycket smarta”, skrev Wang i ett blogginlägg

Kritik från DEI-experter

Men är det något Wang och hans anhängare missar? 

Enligt experter på DEI-fältet är det en missuppfattning att inkludering och mångfald i rekryteringsprocessen innebär att man bortser från kvalifikationer.

Många verkar dessutom tro att meritokrati – en princip där man tror att alla kan lyckas genom hårt arbete, oavsett bakgrund – är rätt väg att gå. 

Meritokrati ses ofta som en rättvis modell eftersom den teoretiskt sett ger alla samma möjligheter att lyckas, oavsett ursprung eller förutsättningar. 

Men enligt Adia Wingfield, professor i sociologi vid Washington University i St. Louis, har denna jämlika meritokrati aldrig existerat. 

ANNONS

Historiskt sett har nämligen underrepresenterade grupper uteslutits från många jobb – oavsett meriter. 

“Jag tror att det har funnits en känsla på sistone där folk har en idé om att de vill återvända till ett meritokratiskt förflutet. Det olyckliga är att detta meritokratiska förflutna inte existerar”, säger Wingfield till Fortune och tillägger: 

“När vi pratar om att främja DEI, handlar det om att röra sig bort från ett mycket icke-meritokratiskt förflutet till en framtid där alla verkligen har möjligheter och tillgång till olika jobb och olika typer av arbete”.

Inget nytt

DEI-experter håller med om att målet alltid bör vara att anställa den bästa personen för jobbet. Men de betonar att rekrytering baserad på meriter inte behöver utesluta mångfald. 

Faktum är att många av Wangs idéer om att använda objektiva kriterier och brett rekryteringsunderlag redan används av DEI-anhängare – hans idéer är helt enkelt inte nya.

Natalie Johnson, medgrundare av DEI-konsultfirman Paradigm, menar att Wangs metoder ofta överlappar med DEI-mål. 

“Det byggs på samma värderingar och principer”, säger hon. 

Riskerna med MEI

ANNONS

Att enbart fokusera på meritokrati kan dock leda till omedvetna fördomar, menar DEI-experterna. 

En studie från 2010 visade exempelvis att organisationer som förespråkar meritokrati tenderar att gynna män framför kvinnor vid prestationsutvärderingar.

Lisa Simon, chefsekonom vid Revelio Labs, varnar för att borttagandet av DEI-policys kan få arbetsgivare att omedvetet börja anställa personer som liknar dem själva.

“Med tanke på att tech-industrin är ökänd för sin brist på mångfald, men ändå har enormt mycket inflytande och makt i att forma de verktyg som kommer att bli allt viktigare för vår framtid, är det en industri där det är extremt viktigt att mångfald erkänns och värderas, snarare än att det tonas ner och förminskas”. 

Läs också:

Så kan fyradagarsveckan bli succé. Dagens PS

Så överlever du som personalchef. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]