Rekryteringsbolaget TNG och dess dotterbolag Ada digital har tagit fram nio aktuella trender inom jobb och rekrytering. Det handlar om allt från deepfakes till gröna jobb.
Nio trender inom jobb och rekrytering 2024
Mest läst i kategorin
Varje år genomför TNG och Ada digital sin trendspaning inom jobb och rekrytering och i år har de hittat nio trender som påverkar jobbsökare och kompetensförsörjning år 2024 och framåt.
Trend ett
Efter några år med hybrid- och distansarbete talar nu experter om att återställa balansen för arbetslivets villkor.
Det handlar om att balansera om arbetsmarknaden från “work-life balance”, ungefär arbetslivsharmoni, till det modernare “work-life blend”, arbetslivsblandning.
Frågan om hemarbetets varande eller icke varande är kanske den hetaste på dagens arbetsmarknad och de villkor som ges kan påverka allt från medarbetares engagemang till produktivitet, kompetensförsörjning och innovationstakt.
Senaste nytt
Trend två
Social hållbarhet, eller mångfald, ökar. Enligt forskning levererar företag med stor mångfald högre vinstmarginaler, är mer innovativa och har starkare kundrelationer än sina konkurrenter.
Allt fler bolag har dock, på grund av lågkonjunkturen och världens instabila politiska klimat tvingats nedprioritera sitt aktiva mångfaldsarbete, vilket gör att diskrepansen mellan forskning och verklighet ökar.
Trend tre
Kompetensbrist sprider sig till allt fler yrken och forskning talar om ett nytt perspektiv inom rekrytering där personliga kunskaper och färdigheter värderas högre än mer flyktiga kunskaper.
Kunskapsbaserad rekrytering handlar om att hitta kandidater med färdigheter som gör att de både kan prestera idag samt snabbt kan ställa om när det behövs, eftersom kunskap är flyktig och kommer och går.
Trend fyra
Aldrig tidigare har så många i Sverige varit sjukskrivna på grund av stressrelaterade orsaker som nu och många chefer skyggar fortfarande för psykisk ohälsa.
I dag står psykisk ohälsa för hälften av alla längre sjukskrivningar. Arbetsmiljön är den största faktorn i den här ökande ohälsan, men omvärlden påverkar också.
Sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa blir ofta långvarig och dyr och allt fler organisationer trycker nu därför på sina chefer för att de ska ta större ansvar för sina medarbetare.
Trend fem
Den nya AI-tekniken med deepfakes, röstkloning och hyperrealism är nu mer så lättanvänd och träffsäker att den tar sig in i allt fler områden i samhället.
Det gäller även rekrytering och bedragare kan med hjälp av AI lura sig till känsliga positioner.
Trend sex
Klimatomställningen och det ökade intresset för hållbara affärsmodeller gör att gröna färdigheter blir allt viktigare.
Gröna jobb ses som framtidsjobb och allt fler intresserar sig för gröna karriärmöjligheter, enligt internationell statistik kommer de kommande tio åren över 24 miljoner gröna jobb skapas globalt.
På Linkedin syns redan en 15-procentig ökning av platsannonser som efterfrågar gröna kompetenser och enligt Industriekonomerna kommer svensk industri skapa 50 000 nya jobb.
Jobben finns alltså, men inte kompetensen, enligt bedömare behövs det en grön kompetensomställning.
Trend sju
Nu talar en del om att snacket om generationer är en myt och att det är någonting annat som ligger bakom de skillnader vi tror oss se mellan olika generationer på arbetsmarknaden.
Generation Z, alltså de som är födda mellan 1995 och 2010 skiljer sig inte så mycket från andra generationer.
Det sägs att de är krävande, ointresserade, arroganta och överkänsliga och det sägs att chefer upplever att de saknar social kompetens.
Det är inget nytt att klaga på dagens ungdomar och enligt de amerikanska forskarna Eden King, Lisa Finkelstein, och Abby Corrington saknar generationsmyten substans.
Enligt forskning är generationsmässiga skillnader i preferenser och värderingar ganska små och grundläggande värderingar i arbetsalivet är över tid desamma, de handlar om att få rätt stimulans, frihet och nya utmaningar.
Trend åtta
Tiktok är mycket mer än en trednig lekplats, plattformen har blivit den globala arbetsmarknadens främsta trendsättare som påverkar mycket.
Tiktok har blivit Worktok, på plattformen hittas många virala fenomen, inte minst inom rekrytering och karriär.
Trend nio
Det blir allt vanligare att rekrytera med hjälp av AI, men det gör samtidigt att antalet rättsfall om AI-fördomar och diskriminering ökar.
Det finns dock även positiva trender, som algoritmtransparens och “white-box-AI”, där algoritmerna, logiken och beslutsprocessen är transparenta och begripliga.
Tre saker som kan få rekryterare att svartlista dig
Det kan vara svårt att få ett nytt jobb, men du kan göra det ännu svårare genom att uppträda på fel sätt. Här är några tips från en karriärcoach och rekryterare.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.