I takt med att arbetsmarknaden för tjänstemän saktar ner och personalomsättningen minskar, upplever många en känsla av frustration och stagnation i sina nuvarande roller på jobbet.
Missnöje på jobbet – ett växande problem
Mest läst i kategorin
Stora företag märker av detta missnöje och implementerar nya strategier för att främja karriärutveckling och hålla sina anställda motiverade.
71 procent nöjda
Enligt statistik från Statistiska centralbyrån från 2017 är sju av tio svenskar nöjda med sina jobb. Undersökningen visar att 71 procent av de tillfrågade är nöjda, eller mycket nöjda med sina arbeten.
Faktorer som påverkar nöjdheten inkluderar bland annat arbetsmiljön, möjligheter till kompetensutveckling och balansen mellan arbete och fritid.
Skillnader kan också ses mellan olika sektorer och yrkesgrupper.
Senaste nytt
Arbetsmiljö avgörande
Arbetsmiljön spelar en central roll för nöjdheten på jobbet. Faktorer som en trygg och stödjande arbetsmiljö, goda relationer med kollegor och chefer, samt möjligheten att påverka sitt eget arbete bidrar starkt till hur nöjd man är med sitt jobb.
Enligt en rapport från SCB, sammanställd av ManpowerGroup, upplever allt fler svenskar en försämrad arbetsmiljö.
Tre av fem, över 60 procent, arbetar ofta under tidspress, och över hälften, 52 procent, har psykiskt ansträngande arbete.
“Det är oroande att så många svenskar upplever att de jobbar under sämre villkor. Att ofta jobba under tidspress och psykisk stress blir snabbt ett arbetsmiljöproblem som går ut över möjligheten att göra ett bra arbete”, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.
Skillnaderna är särskilt stora mellan könen, där 57 procent av kvinnorna och 49 procent av männen känner sig psykiskt stressade på jobbet.
Kompetensutveckling
Även kompetensutveckling är avgörande.
Anställda som har möjligheter att vidareutbilda sig på jobbet och utveckla nya färdigheter rapporterar högre grad av nöjdhet.
Detta gäller särskilt i yrken där konstant lärande och utveckling är en del av arbetskulturen, ett faktum som även Wall Street Journal lyfter.
Det diskuteras hur många arbetstagare känner sig fast i sina nuvarande roller på jobbet, särskilt med en avmattande arbetsmarknad för tjänstemän och minskande personalomsättning inom företag.
Nya lösningar
Detta har lett till att arbetsgivare i USA försöker hitta nya sätt att ge sina anställda utvecklingsmöjligheter, även om detta inte innebär en stor löneökning eller befordran.
Företag som McKinsey och Synchrony Financial experimenterar med olika strategier som byten på jobbet och tillfälliga projekt för att hålla sina anställda engagerade och ge dem nya erfarenheter.
Något även svenska företag hade kunnat tjäna på att implementera.
Se även:
Den stora uppsägningen är på väg – igen. Dagens PS
Så kan fyradagarsveckan bli succé. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!