Dagens PS

Mental ohälsa växer – då exploderar sysselsättningen

Psykiatriker, psykologer, och terapeuter kommer att få det hett om öronen framöver.
Psykiatriker, psykologer, och terapeuter kommer att få det hett om öronen framöver. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Den enes bröd – den andres död? Nej, så långt vill ingen dra det. Likväl går det inte att blunda för att växande mental ohälsa skapar akuta behov på arbetsmarknaden. Här är yrkesgruppen vars tillväxt väntas explodera.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig som så ofta om forskning från USA. Ett land där den mentala ohälsan nu är så alarmerande att sysselsättningen inom dess områden förväntas växa tre gånger snabbare än genomsnittet.

Detta enligt nya uppgifter från US Bureau of Labor Statistics, BLS, som CNN analyserat.

Missa inte: Aldrig mera ghostad? Här frodas spökjobben. Dagens PS

Psykiatriker och psykologer

BLS statistik visar på att arbetstagare som i dag arbetar eller utbildar sig till psykiatriker, psykologer, terapeuter, kuratorer och psykiatriska assistenter kommer att få det hett om öronen framöver.

Så även äktenskaps- och familjeterapeuter, liksom de som är verksamma inom likvärdiga former av formell rådgivning, där marknaden törstar efter arbetskraft.

Missa inte: Här är yrket som bränner ut flest. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

23 000 nya massageterapeuter – per år

Arbetstillfällena väntas också öka inom den holistiska sektorn där akupunktörer, fitnesstränare och massageterapeuter får mer att göra.

ANNONS

För de senare väntas sysselsättningen öka med nästan 18 procent till 2033, vilket skulle kräva 23 000 nya jobb årligen, skriver CNN.

En utveckling, som givet ekonomisk osäkerhet, klimatkris, politisk oro och ett stegrande vapenvåld, kanske inte kommer som en total chock.

Kanske inte heller det faktum att den vacklande folkhälsan även kan appliceras på flera nationer, som brottas med liknande scenarion.

Folksjukdomen som hänger med

Klimatkrisen sker här och nu. Den globala ekonomin har hittills skonat ytterst få. Detsamma kan sägas om bostadsbristen. Arbetslösheten.

Och så utbrändheten. En folksjukdom som sedan länge speglat samhällsutvecklingen, men likväl hänger med när arbetsmarknaden går på knäna.

Nedskärningar och produktivitet går inte alltid hand i hand, när färre tjänster ska fylla organisationernas skor, vilket lämnar några yrkesroller och positioner mer utsatta än andra.

Vissa orkar inte hålla ut.

Vad ska vi göra?

ANNONS

Ett återkommande problem med mental ohälsa i stort är det stigma som allt jämt omger ordet som begrepp, men också avsaknaden av vårdgivare och långa vårdköer.

Till detta kommer också den preventiva vården, där arbetsgivare så väl som samhället i stort behöver ta ett övergripande ansvar om trenden ska vändas och liv räddas.

Går vi tillbaka till USA visar en analys från 2021 att närmare 122 miljoner amerikaner saknar tillgång till rätt vård.

Så kan vi inte ha det.

Läs även:

Då är utmattning en tillgång. Dagens PS

Två ord som saboterar din karriär. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS