Mellanchefer har alltid suttit fast mellan företagsledning och personal. Men nu håller jobbet på att bli ohållbart.
Mellanchefer på gränsen till utbrändhet
Mest läst i kategorin
Att vara mellanchef har alltid inneburit en viss balansgång. Men de senaste åren har gjort jobbet betydligt tuffare.
Många chefer tvingas nu tackla stora krav från ledningen samtidigt som de ska hantera medarbetare som är missnöjda med bristande löneökningar och allt mer utmanande arbetsförhållanden.
Allt detta medan nedskärningar och anställningsstopp gör att cheferna förväntas göra mer med färre resurser.
Inte konstigt att utbrändheten ökar.
“Outhärdligt”
Business Insider pratar med Kyle, en f.d. mellanchef som nu dragit i nödbromsen.
Efter sju år som mellanchef fick han nog. Han beskriver jobbet som “outhärdligt”, där han klämdes mellan en allt mer krävande ledning och medarbetare som ville ha mer flexibilitet och bättre arbetsvillkor.
Till slut tog Kyle beslutet att kliva ner från sin chefsroll och ta en icke-ledande tjänst – trots medföljande lönesänkning.
“Jag var trött på att vara fast mellan företagsledningen, som ständigt pressade på med hårda mål och nedskärningar, och medarbetarna som behövde mer stöd”, säger Kyle.
Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att mellanchefer i den svenska offentliga sektorn tampas med liknande problem.
Läs också: Här är yrket som bränner ut flest. Dagens PS
Senaste nytt
Alienation och stress
Halmstadsforskarna beskriver mellanchefer som kameleonter som ständigt anpassar sig för att överleva pressen från både ledning och medarbetare, vilket skapar en känsla av alienation och stress.
Daniel Tyskbo, biträdande universitetslektor vid Högskolan i Halmstad, menar att ledarskapet blir komplext när mellanchefer tvingas pendla mellan att vara en polare och en befälhavare, vilket skapar förvirring och försvagar ledarskapet.
“Kompisdelen av relationen kan leda till en oförmåga att ta beslut, till handlingsförlamning och passivitet”, säger han.
“Både fackrepresentant och företagsagent”
Att vara mellanhand har alltid varit svårt, men nu är det en balansgång på slak lina.
Layne Tisdel Martin, som är mellanchef på ett teknikföretag, känner igen sig i den känslan.
“Ibland känns det som att medarbetarna ser mig som en agent för de ‘onda cheferna’, medan företagsledningen ser mig som en fackrepresentant”, berättar hon.
Mellanchefer förväntas hålla både teamet motiverat och ledningen nöjd. Det är en ständig kamp att försöka möta båda sidor.
Utbrändhet eller en nedgradering?
För många mellanchefer blir frågan om de ska kämpa vidare eller kliva ner allt mer påtaglig.
Några funderar på att be om en nedgradering för att få tillbaka balansen i livet. Andra, som Layne Tisdel Martin, ser framåt och jobbar hårt för att få en befordran och mer inflytande i hopp om att kunna förändra situationen.
Kyle, som lämnade sin chefsroll tidigare i år, valde att ta ett steg ner i hierarkin och är nu betydligt mer tillfreds. Trots att hans nya tjänst ger mindre betalt, är den lägre stressnivån värd det, menar han.
“Jag har ärligt talat aldrig varit lyckligare”.
Läs också:
Därför vill han tortera sina anställda. Dagens PS
Därför ska du hänga mer med chefen. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.