Dagens PS

Mellanchefen – en kameleont?

Mellanchefer har en utsatt positon
Mellanchefen har en utsatt position, menar forskare. Att trängas av krav från två håll kan kräva en kameleonts egenskaper. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 juni 2024Publicerad: 02 juni 2024

En svår position. Krav från flera håll. Alienation, stress och ständig press. Det handlar om hur svenska mellanchefer har det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Låten är från 1980-talet men forskningen är ny.

Det handlar om mellanchefer, som behöver vara kameleonter för att hantera pressen.

Därav metaforen ”Karma Chameleon” efter Culture Clubs hit.

Mellanchefer har en svår position och blir både polare och befälhavare på jobbet, konstaterar forskare vid Högskolan i Halmstad efter att ha forskat kring mellanchefer i offentlig verksamhet.

Alienation, stress och ständig press att passa in är några av de aspekter mellanchefer ställs i.

”Väldigt annorlunda”

”Det som kan se ut som ett gott ledarskap och ett välfungerande team kan visa sig vara väldigt annorlunda när vi studerar ledarskap på djupet och tittar på dess konsekvenser”, säger Daniel Tyskbo, biträdande universitetslektor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad och en av forskarna bakom studien.

Mellanchefer kan drabbas av känslor av främlingskap och svårigheter att förstå sin roll, konstaterar forskarna.

De strävar efter att ständigt passa in och anpassa sig. Kompisdelen av relationen kan leda till en oförmåga att ta beslut, till handlingsförlamning och passivitet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ständig pendel

Mellanchefer är fångade i en ständig ledarföljarpendel, menar Daniel Tyskbo. De växlar mellan att vara ledare och följare, vilket påverkar ledarskapet.

Pendeln rör sig beroende på situationen och vilka som är närvarande.

”De blir som kameleonter för att överleva. Det kan leda till stress och skapa en känsla av förvirring bland mellancheferna och även bland de medarbetare som inte förstår sina respektive roller eller vem som leder i en specifik situation”, säger Tyskbo.

Inte konfliktfritt

Inte heller kompisdelen är konfliktfri för en mellanchef.

”Det är lätt att anta att det är bra att vara som en kompis. Kompisskap kan kännetecknas av att man är på samma nivå, stödjande. Det andas vi-känsla och är avslappnat. Men kompisrelationen gör också att gränserna suddas ut och försvagar ledarskapsrollen både för chefen och medarbetarna”.

”När tuffa beslut ska tas, när kompischefen ska säga att någon inte gör som den ska eller om någon ska sägas upp blir relationen motstridig. Det är svårt för medarbetarna att förstå vem som är chef”.

”Peka med hela handen”

ANNONS

Ibland handlar ledarskapet mer om att kommendera.

”Chefen behöver peka med hela handen och det är ett nödvändigt ont. Här handlar det om att leverera resultat och kunna visa att mål är uppnådda. När det krävs att någon tar beslut finns liten plats för kompisrelationer och skoj”, säger Daniel Tyskbo.

Medarbetarna vill både ha polaren och befälhavaren.

”Ibland måste någon ta beslut och man vill bli tillsagd vad man ska göra. Om det blir fel vill man att någon ska ta ansvar”.

Inklämda mellan nivåer

Mellanchefernas situation är komplex, konstaterar forskarna i studien.

”Mellanchefer är extra intressanta eftersom de är inklämda just mellan olika nivåer och har förväntningar på sig både från överordnade och underordnade”, avslutar Tyskbo.

Därför talar du och din chef olika språk. Dagens PS

AI kan frigöra mer tid för emotionellt ledarskap. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS