Hur lojal är du ? En gång en stöttepelare på arbetsmarknaden visar en färsk undersökning att lojaliteten där ute hänger löst.
Lojala medarbetare – en utdöende art?
Mest läst i kategorin
Vad nu, tänker du – lönar sig inte lojalitet längre?
Vänder vi oss till en hr-expert blir svaret kort och gott: nej.
Detsamma om frågan går till en 27-åring, mitt i karriären.
“Jag tror inte att lojalitet lönar sig. Det hela är väldigt transaktionsbaserat. Du är bara värdefull så länge de ser dig som värdefull”, säger Vera Lau, som under tre år arbetat på lika många företag, till CNBC.
Frihet före livslång dedikation
Illojalt? Kanske.
Innan vi drar den slutsatsen behöver vi dock betänka att tiderna förändrats. En anställning som en gång innebar en strävan att förbli vid sin läst livet ut, för att kunna gå i mål med en blygsam pension och en klapp på axeln, har i dag har ersatts av möjligheter, karriärbyten och befordringar. Kanske även snabba cash för den som har tur.
Den yngre generationen tenderar dessutom att prioritera balansen mellan jobb och privatliv långt mer än sina föregångare.
Senaste nytt
Få vill stanna kvar
Till detta kommer vetskapen om att lönechecken äts upp av inflationen och att pensionen kanske inte kommer räcka till oss alla när det blir dags, vilket ställer den ovan nämnda lojaliteten i ett nytt ljus.
Varför hänga upp sitt liv på jobbet, än mindre stanna på en arbetsplats, om gräset kan vara grönare någon annanstans?
En synpunkt som bekräftas av en undersökning utförd av WorkProud i år.
Där framgår det att det bland 1 000 heltidsanställda endast är 23 procent av arbetstagarna i åldersspannet 42 år och yngre som ser långsiktigt på sin anställning.
Ställer krav på företagsledare
En procentsats som sjunker avsevärt för medarbetare under 30 år och understryker utvecklingen på arbetsplatserna för personer som Vera Lau.
Att detta skulle vara slutet för långsiktiga anställningar eller lojalitet som begrepp är dock ingen rimlig slutsats att dra.
Snarare att världens företagsledare behöver tänka till för att möta nya behov och förväntningarna. Inte minst de som väljer att satsa på yngre förmågor.
Går vi tillbaka till generationen på frammarsch, behöver även de överväga riskerna med att hoppa runt mellan anställningar. Särskilt då de som söker sig till ledande ansvarsroller, där kontinuitet fortsatt väger tungt.
Läs mer:
Snabbkurs i Gen Z: Så formar du framtidens ledare. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.