Dagens PS

Bufflig, snäll eller balans? Egenskaperna bakom framgångsrikt ledarskap

Ledarskap har många dimensioner
Teorier kring ledarskap finns lika många som konsulter. Eget ansvar, peka med hela handen, personlig motivation eller bara ren manipulation? Vem har rätt och vem har fel. Vi tar oss en titt på veckans mest lästa artiklar om ledarskap och ifall de ger oss några insikter. (Foto: Pixabay)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 10 nov. 2024Publicerad: 10 nov. 2024

Ledarskap handlar ofta att balansera mellan tuffa beslut och empati, att hitta vägar för både resultat och trivsel. Är det buffliga eller snälla ledare som lyckas bäst, och hur hanterar de framgångsrika sina gränser?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns flera olika dimensioner av ledarskap och vad som faktiskt gör en ledare uppskattad och framgångsrik – veckans nyhetsflöde om just ledarskap ger oss flera insikter:

Därför vinner många buffliga ledare

Professor Tomas Chamorro-Premuzic belyser i Realtid varför många människor attraheras av buffliga ledare. Enligt honom har vi en tendens att associera auktoritärt ledarskap med kompetens och styrka, vilket gör att buffliga personer ofta klättrar snabbare till maktpositioner.

Denna attityd kan framstå som självsäker och kraftfull, men risken är stor att denna typ av ledare skapar en giftig arbetsmiljö och på sikt tappar personal.

En bufflig ledarstil kan därför fungera kortsiktigt men riskerar att leda till långsiktiga problem.

ANNONS

Senaste nytt

Empati som styrka: Ledare som hyllas för sin snällhet

När norra Sverige har de röstat fram årets mest framstående entreprenör. Och vinnaren är utsedd just för sin snällhet och sitt empatiska ledarskap.

Här ligger fokus på att skapa en trygg och öppen kultur där anställda trivs och känner sig värdefulla.

Denna ledarstil, som bygger på emotionell intelligens och omtanke, har visat sig vara framgångsrik för att bygga lojalitet och stabilitet inom organisationer.

ANNONS

En ledare som ser sina anställda och stöttar dem skapar ofta en arbetsmiljö som främjar långsiktig framgång.

Läs mer om buffliga ledare här

Balansen i arbetslivet

En annan utmaning för ledarskap framträder i arbetsmiljöerna hos många inom jurister, där höga krav och stress leder till utbrändhet. Realtid beskriver hur jurister ofta pressas hårt och till slut riskerar att hamna i ohållbara arbetsvillkor.

Här blir det tydligt hur viktigt ett stödjande och medkännande ledarskap är för att undvika utmattningssyndrom och överarbete.

Ingen nyhet i sig då ledare som prioriterar sina anställdas hälsa bidrar till ett hållbart arbetsklimat och god balans. Frågan vi ställer oss är hur det står till med ledarskapet i juristbranschen – är detta case unikt eller branschrelaterat?

Nyckeln till framgång: Konsten att säga nej

I veckan skrev vi en artikel om nyckel till riktigt långsiktig framgång. Något som bland annat Warren Buffett hävdar är förmågan att säga nej.

Han poängterar att förmågan att sätta gränser och fokusera på det som verkligen är viktigt ofta är avgörande för att skilja de riktigt framgångsrika från de som “bara” är framgångsrika.

ANNONS

Att ha modet att säga nej till projekt och möjligheter i sitt ledarskap kan vara en nyckel till att nå sina mål utan att riskera sin egen eller sina medarbetares balans och hälsa.

Högpresterande och lycklig – Är det möjligt?

Att vara högpresterande och samtidigt känna sig lycklig är en utmaning många ledare strävar efter att bemästra. Det handlar ofta om vikten av att leda med en stark känsla av mål och mening.

Ledare som kan hjälpa sina anställda att hitta syfte och tillfredsställelse i sitt arbete bygger team med högre motivation och prestation. Denna insikt är avgörande för att skapa en positiv arbetsplats och för att motivera medarbetarna till långsiktig prestation.

Egenföretagande och balans – är det ens möjligt?

Slutligen belyser vi de utmaningar egenföretagare står inför när det gäller work-life balance. Artikeln beskriver hur många entreprenörer finner det svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid.

Att driva sitt eget företag innebär ofta att vara i tjänst dygnet runt, vilket kan bli ohållbart i längden.

Denna gränslösa arbetsstil påverkar även bolagets ledarskap, och många egenföretagare riskerar att hamna i utmattning utan tydliga strategier för återhämtning.

Ledarskap – en balans mellan auktoritet och empati

ANNONS

Veckans mest lästa ledarskapsartiklar ger oss en bild av ledarskapets många dimensioner – från auktoritet till snällhet, från höga prestationer till balans.

Det som troligtvis är bäst är att balansera mellan dessa dimensioner. Då har du störst chans att skapa en långsiktig och hållbar framgång, där både resultat och trivsel kan frodas.



Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]