Dagens PS

Då ska du ge du chefen fingret

En ung kvinna sitter vid ett bord med två andra kvinnor framför sig.
Är tonen på arbetsplatsen otrevlig? Känner du dig utbränd? Kanske bör du byta jobb? (Foto: Tim Gouw, Unsplash)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

När är det egentligen dags att lämna in sin avskedsansökan? Hur vet man att det är rätt sak att göra? Här är några tecken som indikerar att det är hög tid att gå vidare i karriären.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla jobb har sina baksidor. Undermåliga chefer med kontrollbehov, toxiska kollegor som förpestar arbetsvardagen och tråkiga arbetsuppgifter får de allra flesta av oss stå ut med på våra jobb. Men det finns ändå gränser för vad man kan acceptera.

Att känna sig trött tjugofyrasju kan tyda på att att arbetsgivaren inte uppmuntrar återhämtning eller respekterar dina gränser.
Att känna sig trött tjugofyrasju kan tyda på att att arbetsgivaren inte uppmuntrar återhämtning eller respekterar dina gränser. (Foto: Unsplash)

Tre viktiga tecken

När det är dags att gå vidare beror i hög grad på vem du är som person, men tidningen Chef har listat tre tydliga tecken på när det kan vara läge att göra ett karriärbyte.

De menar att du bör hålla koll på följande: 

  1. Du känner dig inte uppskattad
    Detta är ofta relaterat till en känsla av att inte bli respektfullt bemött. Det kan handla om att du blir belastad med allt för stora arbetsuppgifter, eller inte får tiden som behövs för att slutföra det du håller på med. Liksom att tonen i mejlen är allt annat än trevlig och kollegial. Alltså en arbetsgivare som inte bryr sig om dina personliga behov, menar tidningen Chef.
  2. Du är sliten och trött 
    En annan varningssignal enligt tidningen Chef är att du är trött och jämt känner dig fullkomligt utpumpad – både hemma och på jobbet. Det kan betyda att arbetsgivaren inte uppmuntrar återhämtning eller respekterar dina gränser. Något som kan resultera i utmattning eller utbrändhet.
  3. Du har stannat i utvecklingen
    Att lära sig nya saker och utvecklas är viktigt för trivseln på en arbetsplats, Jobbet måste kännas meningsfullt och kicka igång en gnista hos dig, skriver tidningen Chef. Befinner du dig på en arbetsplats där det inte finns möjlighet till det, då är det verkligen läge att se sig om efter något nytt.
ANNONS

Senaste nytt

Fler varningssignaler

Men det finns andra indikatorer på att allt inte är som det borde.

ANNONS

Till fackförbundet Unionen säger karriärcoachen Charlotte Hågård att du bör vara vaksam om du allt för ofta känner söndagsångest, om företaget eller branschen som du jobbar för går dåligt, eller om du befinner dig i en försurad miljö.

“En giftig arbetsplats är ingen hälsosam miljö att befinna sig i. Det kan leda till stressrelaterade symptom som osäkerhet, humörsvängningar och sömnsvårigheter. Så fråga dig hur stor sannolikhet det är att arbetsplatsen kommer att förändras. Kan du förändra den? Om inte, ta dig därifrån”, säger Charlotte Hågård.

Du är inte ensam 

Så många som en fjärdedel av landets arbetstagare är missnöjda på sina arbetsplatser, skriver HRnytt. Arbetsmiljön är en stor orsak till missnöje. Men också avsaknad av utvecklingsmöjligheter och att man inte trivs med sina kollegor.

Lönen är också en källa till vantrivsel för många.

Därför ska du byta jobb

Enligt Charlotte Hågård leder ett karriärbyte ofta till fler vinster som högre lön, nya arbetsuppgifter och en chans att lära känna nya människor. Därför är det i regel bättre att söka sig vidare än att stanna kvar i en arbetssituation som inte fungerar.  

Men det kanske viktigaste skälet till att byta jobb är att vantrivsel och en dålig arbetsmiljö kan ha allvarliga konsekvenser både fysiskt och psykiskt.

ANNONS

I värsta fall kan det leda till utmattningssyndrom, depression och ångest. Något som enligt Försäkringskassan drabbar drygt 40 000 anställda varje år. Främst kvinnor. 

Läs även: Överbelastad på jobbet? Få ut mer genom att göra mindre. Dagens PS

Läs även: Årets bästa städer för ressugna expats. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS