Dagens PS

Lärare slår mynt av masteruppsatser åt andra

masteruppsats
I artikeln berättar en lärare i Norge om hur han tjänar pengar på att skriva masteruppsatser åt andra. Bilden är från förra höstens högskoleprov i Stockholm. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 dec. 2024Publicerad: 17 dec. 2024

“Nej, jag har inget dåligt samvete”, säger 39-åringen som sitter i Spanien och skriver masteruppsatser åt andra studenter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En masteruppsats motsvarar 30 högskolepoäng, det vill säga 20 veckors heltidsstudier på avancerad nivå.

Den dryftas sedan på ett seminarium som ska visa på större teoretiskt djup, högre metodisk sofistikation, djupare grad av analytisk skärpa samt vara mer självständig och av större omfattning än en D-uppsats.

Martin Thaulow, 39, utbildad lärare, tjänar pengar på att skriva masteruppsatser åt andra och som mest har han dragit in 120 000 norska kronor på att skriva en masteruppsats på beställning.

Tjänade 120 000 norska kronor på en masteruppsats

Han har själv en masterexamen i nordiska från Universitetet i Oslo – han skrev om retorik, och han har alltid gillat akademiska övningar, berättar norska Verdens Gang.

Martin Thaulow som uppges ha en IQ på 144 har tidigare framträtt i norska TV2 och berättat om sin affärsidé. Och någon skam över att hjälpa andra studenter med masteruppsatser känner han inte, skriver VG.

“Hela masterprogrammet är urvattnat och arbetar för att ge människor bättre lön och status. Inte för att eleverna ska lära sig något nytt”, resonerar han.

Han har en adhd-diagnos och han kan också, säger han, tycka synd om studenter som kämpar med att skriva sina egna masterexamen.

ANNONS

Senaste nytt

Begår inget brott enligt lagen

ANNONS

Samtidigt förklarar han att många lämnar in ett dåligt arbete och blir godkända.

Just nu, inför julen, färdigställer han sin sjunde masteruppsats åt en “kund”, men har har även levererat tre hemtentor på högskolenivå, uppger VG.

Martin, som bor tillfälligt med sin familj i Spanien, gör heller inget brottsligt enligt norsk lag då ansvaret för att inget fusk förekommer är studenternas.

Studenterna riskerar avstängning

Vid allvarliga fall av fusk kan studenter stängas av upp till två år.

Marttin hade ingen lust att jaga jobb, så han postade sitt erbjudande om hjälp med akademiska texter på X och på den vägen är det, det var så allt började för snart två år sedan.

Och det är inte han, betonar han, som fuskar. Tvärt om betalar han skatt på sina tjänster som vilken egenföretagare som helst.

Och sina kunder håller han hemliga, förklarar han i VG-intervjun.

Advokat: Kan vara urkundsförfalskning

ANNONS

När det gäller utbildningssystemet dömer han ut det och tycker “det är fel med alla masterexamina som folk måste ha” och som kanske inte alls ger något jobb som det utlovas, menar han.

En advokat i Norge som Verdens Gang varit kontakt med säger att spökskrivning av det här slaget kan vara brottsligt, men det förutsätter en polisanmälan och att utredningen prioriteras polisiärt.

Brottsrubriceringen skulle i så fall vara medhjälp till urkundsförfalskning, och det finns ett prejudikat i Högsta domstolen som tidningen hänvisar till.

Då gällde det att en person genomförde en skolexamen åt en annan och påföljden blev villkorligt straff och böter för respektive inblandad.

Läs även: Så prickar du rätt på högskoleprovet Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]