Dagens PS

Kvinnors framsteg i karriären går för långsamt 

Tacy M. Byham. Hon är filosofie doktor och vd på det globala ledarskapskonsultbolaget DDI, och skriver om att karriärframstegen för kvinnor går för sakta
Tacy M. Byham är filosofie doktor och vd på det globala ledarskapskonsultbolaget DDI, hon skriver om att karriärframstegen för kvinnor går för sakta. (Foto: DDI)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Nu är kvinnor vd:ar för 10 procent av bolagen på Fortune 500, listan över de 500 största bolagen i USA och det är väl bra, men…

ANNONS

Mest läst i kategorin

Visserligen är det bra att det har förändrats, men om förändringstakten inte ökar kommer vi inte ha lika många kvinnor som män på vd-poster förrän i slutet av 2100-talet, det skriver Tacy M. Byham i Fortune.

I stället för att berömma oss själva över dessa futtiga framsteg borde vi fråga oss varför kvinnliga ledare, särskilt vd:ar, efter all denna tid, fortfarande är extremt ovanliga, skriver hon.

Hon menar att media skriver om kvinnliga ledare så att vår uppfattning snedvrids och vi tror att de är vanligare än de är.

Att kvinnliga ledare är så få beror enligt henne inte på att de inte kan bryta igenom glastaket utan på att de från början inte kan komma från golvet.

Kompetensutvecklas inte

Trots allt prat om jämställdhet, mångfald och inkludering prioriterar de flesta företag inte det och Tacy M. Byham, som är filosofie doktor och vd på det globala ledarskapskonsultbolaget DDI, menar att problemet börjar tidigt.

Redan i början av sina karriärer är kvinnor, enligt henne, uteslutna från poolen av hög-potentiell talang, vilket gör att de inte får den kompetensutveckling, de ledarskapsinvesteringar och det mentorskap de behöver för att avancera.

När kvinnor gör framsteg i sina karriärer ökar den här skillnaden, endast 27 procent av kvinnorna på senior nivå har haft en formell mentor, jämfört mr 38 procent av männen, skriver Tacy M. Byham.

Kvinnor är, enligt henne, 1,5 gånger mer benägna att lämna ett företag för att avancera i sina karriärer eftersom de inte får den karriärutveckling och ledarskapsutbildning de förtjänar och vill ha.

ANNONS

Hon menar att det här är ett stort problem och skapar en konkurrensnackdel för de organisationer kvinnorna arbetar för.

Överträffar konkurrenter

Enligt en rapport om mångfald, jämställdhet och inkludering från DDI, överträffar bolag med högre andel kvinnliga ledare konsekvent sina konkurrenter.

Topp tio-bolag när det gäller ekonomiskt resultat har minst 23 procent kvinnliga ledare. Men, skriver Tacy M. Byham, “även det är fortfarande färre än en fjärdedel av företagen. Föreställ er effekten om vi kunde nå paritet!”

Här ökar andelen kvinnliga chefer

Irland redovisar en ny mångfaldsrapport. Den visar att den kvinnliga andelen bland de höga cheferna stiger markant.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]