Beväpnad till tänderna eller bara riktigt obekväm. Här kommer rådet mot strömmen på temat professionell klädsel. Och så de där plaggen som bör undvikas till varje pris.
Klädvalet: En detalj som hjälper eller stjälper?
Mest läst i kategorin
Dressed for success? Javisst, kan det kännas som att kläderna du väljer när det verkligen gäller manifesterar uppgiften du har framför dig. Kanske till och med ger dig en smula mer pondus?
Det vill vi förstås inte snuva dig på. Däremot flagga för den fallgrop som möjligen kan uppstå om kostymen inte riktigt passar.
För många råd om att “klä sig för rollen” kan nämligen få motsatt effekt.
Formell klädsel en distraktion
Detta enligt Gillian Munson, ekonomichef på Vimeo, som menar att en alltför formell klädsel kan utgöra en distraktion under exempelvis en arbetsintervju, skriver CNBC.
I synnerhet om klädvalet skiljer sig avsevärt från det kandidaten normalt bär, eftersom det märks tydligt att något skaver.
“Jag älskar att se människor som de är”, lyder således Munsons devis.
Senaste nytt
Vad gäller?
Att gå för en mer avslappnad framtoning och klädsel kan utifrån det perspektivet vara att föredra, eftersom det ger en mer sanningsenlig bild.
Om än, med respekt för rollen, liksom den eventuella klädkoden. En subtil praxis som verkligen kan variera utifrån den företagskultur som råder.
Vänder vi oss till Sverige finns det i dag ingen lag som reglerar klädkoder. Det är således upp till respektive arbetsgivare om en sådan policy ska finnas.
Klädkod begränsande
När det gör det, kan en avvikelse från anvisad klädkod i sämsta fall tolkas som ett brott mot anställningsavtalet, konstaterar Chefstidningen.
Omvänt, bör arbetsgivaren ha förståelse för att en strikt klädkod kan begränsa arbetstagaren.
Råder det krav på arbetskläder och uniform, är det något helt annat, och dessutom skattefritt för arbetstagaren.
Detsamma gäller dock inte kostymer eller dräkter, eftersom dessa kan användas privat, förtydligar Företagarna.
Big no no
Så till plaggen som du gör bäst i att lämna hemmavid.
Här hamnar såväl munkjacka som träningskläder – och inte helt oväntat shorts. Ett plagg vars vara och icke vara på kontoret brukar dyka upp i säsong, men som likväl inte hör hemma på kontoret, om etikettexperterna får råda.
Vill man ta det snäppet längre än så, finns det även de som menar att shorts på jobbet är ett tecken på samhällets förfall, men det låter vi vara osagt.
Läs mer:
Toalettbesök på arbetstid – ingen skitsak. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.