Att mötas av tystnad från rekryterare har blivit mer regel än undantag. Än värre blir det dock när jobbet man söker inte ens existerar.
Jobbsökarens mardröm: "Spökjobb"
Mest läst i kategorin
Falska jobbannonser, eller spökjobb, som de kallas i folkmun, lurar arbetssökande och förvärrar redan tuffa tider.
Det stoppar dock inte företagen.
I en ny studie erkänner nämligen över 80 procent av amerikanska rekryterare att de publicerar dessa bluffannonser.
Vad är ett spökjobb?
Spökjobb är en term som syftar på jobbannonser för tjänster som i verkligheten inte finns eller redan har tillsatts.
På den amerikanska arbetsmarknaden tror man att drygt tre av tio jobbannonser online är falska, vilket ger intrycket att arbetsmarknaden är mer dynamisk än den egentligen är.
Och det är precis vad många företag vill att du ska tro.
Motiven bakom
Enligt studien är motiven bakom dessa spökjobb många.
Vissa företag publicerar dem för att hålla sin närvaro på jobbportaler vid liv, medan andra gör det för att kartlägga arbetsmarknaden eller för att se hur många kvalificerade kandidater som finns tillgängliga.
För andra företag, drygt 38 procent, är det här en strategi för att boosta sin image och dölja anställningsstopp. Genom att kontinuerligt publicera jobbannonser kan företagen ge sken av att de fortfarande expanderar och växer, även om det i verkligheten är långt ifrån sanningen.
Får mer pengar
Trots att spökjobb kan verka som en oetisk taktik, finns det rekryterare som hävdar att det kan ha vissa fördelar för företagen.
Enligt en annan undersökning som Newsweek skriver om, rapporterade hela 68 procent av de tillfrågade företagen att publiceringen av falska jobbannonser faktiskt hade en positiv inverkan på deras intäkter, och 65 procent menade att det ökade moralen bland de anställda.
Men som organisationspsykologen Brian Smith påpekar, kan de potentiella negativa effekterna på arbetssökande och företagets rykte mycket väl överväga fördelarna.
Ett spel för gallerierna
För arbetssökande innebär det här nämligen ett stort problem.
Enligt Jasmine Escalera, karriärexpert hos MyPerfectResume, är det inte ovanligt att jobbsökare känner sig utmattade och desperata på grund av den här taktiken.
“Det här är en av anledningarna till att många förlorar tron på organisationer och företag”, säger hon till Fortune.
Hur du undviker att bli lurad
Så, hur kan du som arbetssökande skydda dig mot dessa spökjobb?
Escalera rekommenderar att du blir mer kritisk när du granskar jobbannonser. Om något känns ologiskt – som att arbetsbeskrivningen inte matchar titeln eller att löneintervallet är orimligt brett – kan det vara ett tecken på att annonsen är falsk.
Om du upptäcker att du blivit utsatt för ett spökjobb, bör du dessutom varna andra.
“Att varna andra för spökjobb kan också vara en kraftfull handling i jakten på ett riktigt jobb”, avslutar Escalera.
Läs också:
Därför kryllar arbetsmarknaden av “spökjobb”. Dagens PS
Lär dig förhandla – knip drömjobbet. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!