Han bygger inte företag utan ett imperium. Han vill inte jämföras med affärsmän utan med Napoleon och Djingis Khan. Möt Masayoshi Son.
Japanske miljardären: "Jämför mig med Napoleon"
Mest läst i kategorin
2019 krävde Elliot Management, en aktivistfond som köpt på sig 3 procent av Softbank, ett möte med Masayoshi Son, vd och grundare.
De klagade på bolagets styrning och hänvisade till att Bill Gates och Mark Zuckerberg accepterat reglerna för bolagsstyrning.
Sons svar?
”De är affärsmän. Den rätta jämförelsen för mig är Napoleon, Djingis Khan eller kejsar Qin. Jag är ingen vd. Jag bygger ett imperium”.
Qin var den kejsare som tog initiativ till att bygga Kinesiska muren.
Rekord – i allt
Så vem är då Masayoshi Son, frågar Bloomberg, och svarar för säkerhets skull själva på frågan.
I korthet har Son tjänat och förlorat mer pengar än någon annan levande människa, var världens rikaste man februari 2000 och förlorade sedan 97 procent av pengarna i dotcom-kraschen.
Vidare har Masayoshi Son varit en störste utländske investeraren både i USA och Kina samt ägt 70 procent av Japans internetbaserade ekonomi.
Att han undertecknar sina mejl med ”Big Boss” och har ett privat plan med svansnumret N25TID där ”T” står för biljoner och ”D” för dollar borde inte förvåna dig som läst så här långt.
Inte heller att han bor i Tokyos största hus, har ett slott nära Stanford i USA som han köpte för 117,5 miljoner dollar och ett i Kansas eller är beredd att flyga tusen mil för en lunch med en god vän.
Kopplar han av gör han det vid den konstgjorda golfbana han byggt i sitt hus och som har Augusta som modell.
Senaste nytt
Insider från utsidan
I biografin ”Gambling Man: The Wild Ride of Japan´s Masayoshi Son” har Lionel Barber försökt reda ut hur Son tagit sig till de globala höjderna.
Hans hemliga vapen sägs var att han är ”en insider outsider”, japansk nog för att passa in men främmande nog för att inte bli en fånge i det.
Efter att ha avslutat sin utbildning i Kalifornien blev han en bro mellan den kaliforniska teknikkulturen och Japan.
Han köpte tekniska tillgångar i väst och tog dem till Japan – datortidningar, datorer, disketter, så småningom onlinetjänster. Son var för övrigt den förste externa investeraren hos Jack Ma och Alibaba, ett lyckodrag som en period höll Softbank flytande.
Pengar från Mellanöstern
Efter att ha tröttat ut de japanska bankerna via flera misslyckanden, vände han sig till Mellanösterns förmögenhetsfonder för finansiering.
Hans talang för att samla ihop pengar matchades dock inte av motsvarande förmåga att förvalta dem.
”Har vi sett Sons sista akt” frågar sig nu Bloomberg.
Svaret?
”Världens uppdelning i rivaliserande block kan ge möjligheter för en naturlig dealmaker och spelare – så mycket att Barber en dag kan bli tvungen att producera en reviderad upplaga av denna utmärkta biografi”.
Läs mer:
Softbanks grundare förlorar 25 miljarder dollar i tech-ras. Dagens PS
AI ska rädda Sons imperium med “explosiv” tillväxt. Dagens PS
Japanska techmogulen nästan 50 miljarder fattigare i börsraset. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!