Steve Jobs var inte bara en visionär entreprenör – han hade även en djup förståelse för vad som gör ledarskap framgångsrikt.
Hur bra är din chef? Det här skiljer ut ledarna från cheferna
Mest läst i kategorin
I hjärtat av hans filosofi låg en stark tro på sina medarbetares potential och vikten av att skapa en miljö där innovation kunde frodas
Men hur beter sig egentligen en bra chef?
Steve Jobs uppmuntrade ifrågasättande
Jobs insåg att verklig framgång inte uppstår genom att chefen alltid har rätt.
Han betonade vikten av att låta anställda utmana chefens och kollegornas idéer.
Detta kräver mod och öppenhet från ledaren, men Jobs såg det som en nödvändig grund för att utveckla innovativa lösningar.
Läs även: Råd från några av världens mest framgångsrika. Dagens PS
Senaste nytt
Ger frihet och verktyg
Inc förklarar att Steve Jobs trodde på att ge sina anställda de resurser de behövde för att lyckas.
Han var medveten om att de som arbetade närmare kunderna ofta hade en djupare insikt om deras behov och önskemål.
Genom att ge dessa medarbetare frihet att fatta beslut kunde han förstärka produktutvecklingen samt skapa en bättre kundupplevelse.
Bygger på förtroende
Grunden i Jobs ledarskap var förtroende.
Han trodde på att människor, om de fick rätt stöd, kunde åstadkomma fantastiska saker.
Hans tillit till teamet fungerade som en katalysator för samarbete, kreativitet och prestationer.
Istället för att styra varje detalj fokuserade han på att undanröja hinder så att hans team kunde prestera maximalt. Hur har det sett ut där du arbetat?
Det funkade för Steve Jobs
Steve Jobs ledarskapsfilosofi kan sammanfattas i tre steg som chefer bör följa: tro på sina medarbetare, ge dem rätt förutsättningar och låt dem göra sitt jobb.
Genom att skapa en miljö av förtroende och frihet banade han vägen för banbrytande innovationer samt en kultur av framgång och nytänkande.
Se även:
Glöm Steve Jobs – det här inspirerar medarbetare på riktigt. Realtid
Steve Jobs superyacht i krock. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.