Lord Rose, tidigare chef för Marks & Spencer och Asda, menar att Storbritannien är på väg mot ett “arbetsmässigt förfall” – och att hemarbete är boven i dramat.
“Hemarbete är inte riktigt arbete”
Mest läst i kategorin
Enligt en rapport från Institute for Fiscal Studies (IFS) och Citi ligger Storbritanniens produktivitet på den lägsta tillväxtnivån sedan 1850-talet.
“Landet vi ärvde är i ett av de sämsta skicken sedan andra världskriget”, sa finansminister Rachel Reeves i fjol
Medan vissa skyller på omotiverade arbetare skyller andra på både de konservativas politik och otillräckliga investeringar i näringslivet.
Enligt den tidigare M&S-chefen Lord Rose finns det dock en tydlig bov i dramat: Distansarbetet.
“Backat 20 år”
Hemarbete är inte riktigt arbete, säger Rose i en intervju med BBC.
Han hävdar att hemarbete har bidragit till Storbritanniens stora produktivitetstapp och en försämring av landets allmänna välstånd.
“Vi har backat i det här landet i termer av arbetsrutiner och produktivitet med 20 år de senaste fyra åren”, säger han.
Läs också: Efter techslakten: Meta slår ner på distansarbete. Dagens PS
Senaste nytt
Arbetslivets kulturkrig
Debatten om hemarbete har blivit en symbolfråga i Storbritanniens arbetsliv – kanske inte minst då britterna har flest distansarbetsdagar av alla europeiska länder.
Den genomsnittlige brittiske akademikern jobbar exempelvis dubbelt så mycket hemifrån som sin franske kollega och tre gånger mer än grekerna.
Enligt en undersökning från Storbritanniens statistiska centralbyrå arbetar 26 procent av alla brittiska anställda i en hybridmodell medan 14 procent jobbar helt på distans.
Samtidigt som många fackförbund kämpar för flexibiliteten har kritikerna blivit fler. De hävdar att flexibiliteten innebär stora risker för ekonomin och att företagens intäkter påverkas negativt av hemarbetet.
Konflikt i offentlig sektor
Inom offentlig sektor pågår flera konflikter om hemarbete. Vid Office for National Statistics (ONS) i Wales hotar anställda med strejk om de tvingas vara på kontoret 40 procent av tiden.
Ed, en IT-chef och facklig representant, försvarar distansarbetet:
“Vi har aldrig fått höra från ledningen att det är problem med produktiviteten eller kvaliteten”.
Hybridmodellen – räddningen eller en kompromiss?
Alla är förvisso inte lika negativt inställda. Det finns gott om forskning som visar på fördelarna med flexibilitet och enligt Nicholas Bloom, professor vid Stanford University, är tre dagar på kontoret precis lika produktivt som fem dagar på kontoret.
Han möter dock visst motstånd från en annan professor, Mark Mortensen, som menar att distansarbetet har negativa effekter på arbetsmarknaden.
“Det driver mig till vansinne när folk använder pandemidata och säger att det fungerade då, vilket var en tid av existentiell rädsla och inga andra alternativ”, säger Mortensen till Fortune. Han fortsätter:
“Bara för att företaget inte föll samman på två år betyder det inte att distansarbete är det bästa för organisationen nu”.
Läs också: Expert: Hemarbete ger hundar beteendeproblem. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.