Dagens PS

Här vågar en av sex inte göra sin röst hörd: “Alarmerande” 

Göra sin röst hörd
Inom en bransch är tystnadskulturen extra stark (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 07 jan. 2025Publicerad: 07 jan. 2025

En ny undersökning visar att var sjunde anställd upplever en tystnadskultur på jobbet – och att vissa branscher är värre än andra. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Undersökningen kommer från Brilliant Future. Den visar bland annat att fler kvinnor än män inte vågar göra sin röst hörd – var sjätte kvinna jämfört med var åttonde man. 

“Det här är mycket allvarligt”, säger Sofie Johansson, expert på medarbetarundersökningar vid Brilliant Future. “Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan. Att läget är värre för kvinnor är kanske inte oväntat men ändå alarmerande”. 

Läs också: Anställda längtar efter mer uppskattning på jobbet. Dagens PS

Servicebranschen sticker ut

Kikar man på olika branscher är det framförallt servicebranschen som sticker ut. 

Där känner ungefär var sjätte anställd att de inte kan uttrycka sina åsikter – en siffra som är högre än inom andra branscher.

Inom bygg och tillverkning vågar var sjunde anställd inte göra sin röst hörd och för medarbetare på tjänsteföretag handlar det om var åttonde. 

“Vi ser inte heller någon förbättring under de senaste åren, så ämnet behöver belysas mer”, säger Johansson. Hon tillägger: 

“Det här visar hur viktigt det är att göra kontinuerliga medarbetarundersökningar och kartlägga medarbetarnas upplevelser svart på vitt. Det gör det möjligt att identifiera vad som redan är bra och vad som måste förbättras”. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

“Finns pengar att tjäna” 

TV4 Nyheterna pratar med Emma Cedstrand, forskare på Karolinska institutet och psykolog på Centrum för arbets- och miljömedicin i Region Stockholm.

Enligt henne har arbetsplatser mycket att vinna på att ha ett mer öppet arbetsklimat. 

“Där har man sett att grupper som har hög psykologisk trygghet är mer kreativa och mer högpresterande. Det finns alltså pengar att tjäna”, säger hon, och tillägger: 

“Man har också sett att om man har hög psykologisk trygghet så är människor mer benägna att rapportera avvikelser, misstag och fel i en verksamhet. Det kan vara helt avgörande för att förebygga till exempel olyckor i byggbranschen eller öka patientsäkerheten i sjukvården”. 

Läs också: Anställda på krigsstigen: Blir 2025 uppsägningens år? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]