Adriane Schwager, vd och medgrundare av GrowthAssistant, har en annorlunda filosofi när det kommer till att rekrytera ny personal. Hon vill veta om du någonsin blivit utbränd – och ser det som ett plus.
Här är utmattning en tillgång
Mest läst i kategorin
På en jobbintervju vill många av oss visa vår styrka, noggrannhet och stresstålighet. Att nämna eventuella utmattningar kanske därför inte står högst på listan.
Om man inte går på intervju hos Adriane Schwager, det vill säga.
“Har du nånsin blivit utbränd?”
Under sina intervjuer frågar hon rakt ut om kandidaten någon gång upplevt utmattningssyndrom.
”Jag vill faktiskt se att någon har bränt ut sig”, säger Schwager till Fortune.
Hennes resonemang är enkelt: den som har gått igenom en period av utmattning har ofta utvecklat en djupare självinsikt om sina egna gränser och behov – något som är avgörande i en snabb och krävande startupmiljö.
Senaste nytt
Självinsikt skapar bättre balans
Att fråga om utmattning handlar för Schwager inte om att döma, utan snarare om att förstå hur kandidaten har lärt sig att hantera påfrestande situationer.
Det är en indikator på självinsikt och hur man kommunicerar sina behov till sin chef.
”Om jag anställer någon som är duktig och driven, kommer de jobba hårt. Jag behöver veta om de kan hantera det”, förklarar Schwager.
Hon berättar att en självsäker kandidat kanske säger något i stil med: ”Ja, jag brände ut mig en gång och lärde mig att jag behöver två dagar utan telefon och internet varje kvartal”.
Den typen av svar visar att personen inte bara har upplevt utmattningen utan också lärt sig hur de bäst undviker det i framtiden.
Läs också: Så duckar du meningslösa möten. Dagens PS
Hur en chef kan förebygga utbrändhet
Att arbete kan leda till utmattning är förvisso inget eftersträvansvärt. Vi har tidigare kunnat konstatera att både mellanchefer och projektledare riskerar utbrändhet just nu.
Men enligt Schwager handlar hennes metod också om att kunna stötta sina anställda bättre. Hon betonar vikten av att chefer är uppmärksamma på sina medarbetares arbetsmönster.
Om någon verkar jobba för mycket, kan hon fråga: ”Är det passion du känner eller är du på väg mot utbrändhet?”.
Genom att förstå sina medarbetares gränser kan hon hjälpa dem att undvika att falla ner i fällan igen – allt för att skapa en hållbar och hälsosam arbetsmiljö.
Erfarenhet som gör skillnad
Slutligen menar Schwager att människor som har upplevt utbrändhet ofta är bättre rustade att hantera de påfrestningar som ett intensivt jobb kan innebära.
De har utvecklat verktygen för att känna igen varningstecknen och veta när de ska säga stopp. Och för henne är det en ovärderlig egenskap hos en potentiell anställd.
Läs också:
Här är yrket som bränner ut flest. Dagens PS
Mellanchefer på gränsen till utbrändhet. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.