Dagens PS

Glöm nakenchock – så här möter du en publik

USA:s Vice president Kamala Harris har utvecklat en egen metod för att inte nervositeten ska ta över när hon håller tal.
USA:s Vice president Kamala Harris har utvecklat en egen metod för att inte nervositeten ska ta över när hon håller tal. (Foto: Jacquelyn Martin/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Vissa föreställer sig sin publik naken. Andra tar en betablockerare och hoppas på det bästa, men det finns förstås andra knep att ta till.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kostymen är pressad, styrelserummet fullt.

In kommer du, taggad till tänderna, med en powerpoint på näthinnan – och alla åhörare i rummet är nakna?

Javisst är det knäppt? Kanske fungerar det också.

För dig som aldrig riktigt vant dig vid att tala inför en större folksamling, och ännu inte förlikat dig med nakenchocken, finns det dock andra vägar att gå.

Vicepresidentens bästa tips

En metod är att lita till din kompetens och ditt budskap, snarare än hur det eventuellt kan komma att uppfattas.

Det menar ingen mindre än USA:s vicepresident, tillika presidentkandidaten, Kamala Harris, som hämtat inspiration från ett av världens mest kända fartyg.

För att övervinna rädsla eller oro på scen föreslår Harris nämligen att du ska föreställa dig att du befinner dig ombord på Titanic.

Närmare bestämt då, när det ska sjunka, berättar CNBC.

ANNONS
Kostymen är pressad, styrelserummet fullt. In kommer du, med en powerpoint på näthinnan – och alla åhörare i rummet är nakna? Eller hur var det nu?
Kostymen är pressad, styrelserummet fullt. In kommer du, med en powerpoint på näthinnan – och alla åhörare i rummet är nakna? Eller hur var det nu? (Foto: Unsplash)
ANNONS

Senaste nytt

Dela med dig av det du vet

En udda, men vad det verkar, fungerande taktik som Harris delade, när hon fick frågan om vad som är hemligheten bakom stora, offentliga tal:

“Ska du oroa dig för hur du ser ut och hur du låter? Nej, för det som är viktigast är att alla vet vad du vet, eftersom de behöver veta vad du vet. Så när du håller ditt tal vet du något som du måste dela med folk, som de behöver veta”, konstaterar Harris i ett klipp som numera cirkulerar på TikTok.

Knasigt?

Utnyttja din nervositet

Inte om vi frågar experterna. En av dem är Chamin Ajjan, legitimerad psykoterapeut, som menar att Harris metod kan vara mycket effektiv, eftersom den utnyttjar den negativa energin – eller rädslan – som en talare kan bära på inför ett viktigt anförande, och vänder den till en styrka.

Ångest och spänning är helt enkelt besläktade. Samtidigt sätter “det sjunkande skeppet” fingret på brådskan och syftet med budskapet som ska föras fram.

Lär känna din publik

ANNONS

Viktigt att komma ihåg är dock att ett tal inte handlar om dig. En publik, liten som stor, är generellt självisk och behöver veta vad de får ut av att lyssna på dig.

Att tala inför andra förutsätter således att du inkluderar din publik.

Här kan det hjälpa att svara på frågeställningar:

Vem är det egentligen som sitter i din publik?

Varför är hen där, och hur kan du anpassa ditt budskap så att det väcker nyfikenhet?

Var dig själv

Fokusera samtidigt på värdet du vill förmedla, snarare än innehållet i sig, något vi tidigare benat ut i vår artikelserie “Tala så det känns.”

Sist men inte minst: Var dig själv. Äkthet räcker långt och kan tillsammans med storytelling och struktur skapa magi i talarstolen – även när publiken har kläderna på.

Läs även:

ANNONS

Tre saker som gör dig till en bättre chef. Dagens PS

Vill du lära dig mer om att tala inför andra? Ta del av vår artikelserie “Tala så det känns” här:

Nyckeln till ett trovärdigt budskap

Så förvandlar du nervositet till en superkraft

Experttipsen som hjälper dig nå ut till andra

Så lär du dig tala så att det känns

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]