Plötsligt händer det. Efter 193 år. Nu är anrika Garrick Club beredd att öppna dörren även för den andra halvan av mänskligheten.
Glastaket sprängt? Nej, klubbdörren
Mest läst i kategorin
Enligt allt vetandes moder, Wikipedia, var David Garrick (1717-1779) en brittisk skådespelare som ”gav skådespelarkonsten en mer naturlig stil och införde en del betydande förändringar, som till exempel dold scenbelysning och förbud för publiken att befinna sig på scenen”.
245 år efter sin död är han mest känd för att ha gett namn åt en engelsk klubb som förbjuder halva mänskligheten att befinna sig där.
Två timmars diskussion
Tills nu, ska det sägas.
Efter ett slutet möte beslutade i veckan London-baserade Garrick Club att tillåta kvinnor som medlemmar.
Skådespelaren Stephen Fry och journalisten James Naughtie var två av de medlemmar som argumenterade för kvinnors rätt till medlemskap i den hätska debatten.
”Det kommer att bli en mycket bättre klubb med kvinnor i den”, säger en medlem av klubben till The Guardian, klädd i klubbens rosa och grönrandiga slips, men anonym vilket kan vara en följd av att klubbens sekreterare slagit fast att detaljer om mötet är konfidentiella och ”inte bör diskuteras med icke medlemmar”.
Senaste nytt
Vita män över 50
Huvudsaken vita medborgare äldre än 50 år, som sagt enbart män och med ett tydligt inslag av advokater, politiker och kulturprofiler, som skådespelarna Benedict Cumberbatch och Brian Cox. Samt Charles III.
Till de som slogs för kvinnors rätt till medlemskap hör Sting och Mark Knopfler som nu sagt att de skulle lämna klubben om kvinnor inte släpptes in.
Argumentet var dock inte jämställdhet utan att det offentliga bråket om frågan satte dem själva i en underlig position och äventyrade deras relationer till kvinnliga kollegor.
”Manlig makt”
“Dessa klubbar skapades som platser för människor som fick överlägsna privilegier. Det här är inte samma sak som att ha en picknick för alla flickor eller en cricketklubb för endast pojkar. Det här är en plats som upprätthåller manlig makt”, är kommenteraren från Jude Kelly, teaterchef och grundare av Women of the Worldk Foundation.
Efter beslutet att öppna för kvinnliga medlemmar – redan efter 193 år – har man nu en lista på inte mindre än sju kvinnor man ska föreslå för medlemskap.
Det rör sig om en domare, två politiker och fyra kvinnor ur kultur- och mediavärlden.
Långsam process
Fort kommer det inte att gå.
Klubbens antagningsprocess inleds med att ett namn skrivs in i en röd, läderinbunden bok, där det sedan krävs två sidor av underskrifter från andra medlemmar som stödjer medlemskapet.
Sedan bjuds potentiella medlemmar in för att äta middag på klubben, varpå deras medlemskap diskuteras i en särskild antagningskommitté innan förslaget tas vidare.
Därefter kan även de första representanterna för andra halvan släppas in.
Då gick de i taket
Den som tycker att 193 år är väl lång tid kan tänka på att det bara är 13 år sedan Hugh Bonneville föreslog skådespelaren Joanna Lumley som medlem, genom att skriva hennes namn i boken över kandidater.
Det utlöste sådan ilska att några klubbmedlemmar rev ut sidan ur nomineringsboken, dock sedan en hunnit skriva ”Kvinnor är inte tillåtna här och kommer aldrig att vara det”.
Joanna Lumley kan, möjligen, ha tagit attacken med ro.
En kvinna som haft huvudrollen i tv-serien ”Helt hysteriskt” bör ha passat perfekt för att möta männen i Garrick Club.
Anrik Londonklubb tillåter kvinnor – efter 193 år. News55
Män har dubbelt så mycket på banken. Dagens PS
Hon vill få kvinnor att satsa på kryptovalutor. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.