Vissa har kallat Generation Z för den mest svårhanterliga generationen att arbeta med. Inte minst på grund av deras högljudda åsikter och kravfulla inställning. Men det måste inte vara en nackdel, menar arbetsplatspsykologen.
Generation Z: Högljudda – men en tillgång
Mest läst i kategorin
De tillhör den första generationen som växte upp med mobiltelefoner, fri tillgång till internet, sociala medier, datorspel och internetporr. De har ofta starka åsikter och höga krav på sin omgivning. Liksom en förmåga att sätta sina egna spelregler.
Enligt många upplevs detta som något negativt, men det kan vara en fördel på en arbetsplats, menar Dr Benjamin Granger, chef för arbetsplatspsykologi och ledare för EX (employee experience) rådgivningstjänster på Qualtrics.
Detta enligt CNBC MakeIt.
Stark känsla för ansvar
Att unga vuxna utmanar arbetsplatsnormer som satts av äldre generationer är inget nytt, enligt Dr. Benjamin Granger. Han menar att en av Generation Z:s mest utmärkande egenskaper är deras starka känsla för socialt och miljömässigt ansvar och han anser att Generation Z närmar sig dessa samtal med en ny självsäkerhet och omtanke.
Dr. Granger påpekar att de är högljudda när det kommer till att skapa rättvisa och hållbara arbetsplatser och är villiga att utmana sina arbetsgivare att bli mer ansvariga för deras påverkan på sina anställda och samhället i stort. Något som andra kanske inte gör.
Senaste nytt
Högre chans till befordran
När yngre anställda uppmuntrar sina organisationer att gå bort från företagsneutralitet och mot ett mer öppet uttryck av värderingar, kan det leda till mer effektiva processer, lyckligare anställda och bättre produkter, tillägger han.
Forskning har visat att en proaktiv attityd och att tala ut generellt är kopplat till positiva karriärresultat, inklusive högre chans till befordran och starkare relationer med kollegor.
“Men sådan feedback kommer inte alltid att uppfattas positivt av chefer, som kan bli frustrerade över att anställda bryter långvariga normer,” säger Dr. Benjamin Granger.
Alla håller inte med
Harvey Golub, tidigare vd för American Express, delar inte Dr. Benjamin Grangers åsikter när det kommer till att det är positivt när företag och anställda öppet tar ställning i värderingsfrågor. Han menar att det istället riskerar att alienera både medarbetare och kunder som har motsatta åsikter.
Harvey Golub påpekar att när företag engagerar sig i politiska frågor, kan det leda till att man måste ta ställning i allt fler frågor, vilket kan skapa en obalanserad arbetsmiljö och försämra arbetsmoralen.
Studier från Harvard Law School Corporate Governance visar också att politiska ställningstaganden kan leda till oförutsägbara och ibland katastrofala konsekvenser för företag.
Bland annat stora ekonomiska förluster.
Läs även:
Så blev generation Z den nya arbetarklassen. Dagens PS
Det här lägger generation Z pengarna på. Dagens PS
Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.
Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.