Allt fler unga vill jobba mindre och fler väljer bort karriärklättring och storstilade mål. Men handlar det verkligen om lathet?
Generation Z är inte lata – de är rädda
Mest läst i kategorin
Generation Z har varit något av en hackkyckling bland generationerna. De har kallats lata och anklagats för att komma sent, klä sig olämpligt och ha en dålig kommunikationsförmåga.
“Generation hopplös”, kallades de i en rapport från Kairos Future. Hopplös eftersom de lever med en känsla av att livet är meningslöst. Det menar Rikard Molander, senior analytiker på Kairos Future.
Inte lata
Enligt Molander värderar Gen Z tid på ett annat sätt än generationer före dem.
“De tar kanske hellre ledig tid än pengar och det kan kännas lite oförskämt av många äldre”, säger han till GP.
Samtidigt har attityden förändrats i samhället.
När omvärldsanalysföretagen undersökte attityder för 10-15 år sedan ville många jobba mycket och hårt.
Men när Kairos Future frågade svenskarna vad de gillar att göra, svarade 56 procent att deras största intresse är att “göra ingenting”. Den siffran låg på 30 procent 2001 och 21 procent 1970, rapporterar DN.
Samtidigt säger många professorer som Fortune pratat med att den yngsta generationen arbetstagare inte ens vill försöka klättra på den berömda karriärstegen. Men det handlar inte om ren lathet, som vissa chefer gärna vill anta.
“Den största förändringen jag har sett är att de har en rädsla för att misslyckas eller fatta fel beslut, och jag tror att det beror på att de helt enkelt inte vill genomgå mer mental smärta”. Det säger Matt Prince, professor vid Chapman University.
Enligt honom bär generation Z på en “enorm tyngd på sina axlar”. Isoleringen under pandemin, mitt i deras mest formativa år, har lett till att många känner sig både akademiskt oförberedda och mentalt utmattade.
Läs mer: Generation Z:s stress ställer nya krav på arbetsgivare. Realtid
Senaste nytt
Rädsla som bromskloss
“De säger att pressen från skolan är högre, man jämför sig mer med andra på sociala medier – man behöver vara snyggare, roligare, mer intressant – och framför allt känner man att man inte får misslyckas i det moderna samhället”, säger Rikard Molander.
Denna rädsla, kombinerad med en värld där arbetsmarknaden är osäker och där livsmål som att köpa hus eller bilda familj för många känns avlägsna, har fått fler att ifrågasätta värdet av att satsa allt på en traditionell karriär.
Läs också: Generation Z håller tillbaka på jobbet. Realtid
Distraktionernas era
Sociala medier och den så kallade uppmärksamhetsekonomin gör inte saken lättare.
Enligt forskare lever unga i en av de mest distraherande miljöerna någonsin, vilket bidrar till kognitiv överbelastning och mental utmattning. Att hålla fokus på arbetsuppgifter har blivit en utmaning för många.
Lightning Jay, professor vid Binghamton University, beskriver det som en ond cirkel där unga både kritiseras för att vara passiva och avfärdas som känsliga när de väl tar plats. Resultatet? Många drar sig för att försöka alls – något som kan uppfattas som lathet.
Enligt Jay handlar det dock inte om lathet utan om att minimera risken för mental utmattning och bakslag.
Han menar att Generation Z förändrar inte bara sin egen väg utan också utmanar synen på framgång.
Kanske handlar det inte längre om att klättra på karriärstegen – utan om att hitta ett sätt att leva där man slipper leva på utbrändhetens rand. En ny slags dröm, helt enkelt.
Läs mer om Gen Z:
Generationen som får sparken i ilfart. Dagens PS
Unga kvinnor känner av ålderism mer än äldre. News55
Trenden: Tackar ja till jobb – men dyker aldrig upp. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.