Särskilt kvinnor får ofta höra att de ska sluta be om ursäkt i professionella sammanhang. Men stämmer det verkligen att ursäktande signalerar svaghet?
Forskning: Så reagerar chefen när du säger förlåt


Mest läst i kategorin
Stanford-ekonomerna Lily Liu och Marshall Mo har undersökt skillnader i hur män och kvinnor använder ursäkter på arbetsplatsen.
Vad man ville ta reda på var huruvida det finns en könsskillnad i hur ofta människor ber om ursäkt i arbetssammanhang – och om detta ursäktande påverkar en persons karriärmöjligheter.
Här är resultatet.
Kunskapstest och sms
Studien, vilken The Economist skriver om, omfattade 700 amerikaner uppdelade i “arbetare” och “chefer”.
Experimentet bestod av två delar.
Först genomförde “arbetarna” ett standardiserat kunskapstest. Resultatet visade att män och kvinnor presterade i princip lika bra på testet – kvinnorna fick i genomsnitt 4,24 poäng av 10 möjliga, medan männen fick 4,16 poäng.
Efter testet skulle deltagarna skriva meddelanden till sina “chefer” för att försöka påverka hur de bedömdes.
Här upptäckte forskarna något intressant: trots att kvinnorna presterade likvärdigt – och till och med bättre – än männen på testet, var de dubbelt så benägna att inkludera ord som “förlåt” eller “ursäkt” i sina meddelanden.
Senaste nytt
Handlar det bara om självförtroende?
En del av förklaringen låg i skillnader i självförtroende. Männen trodde att de i genomsnitt hade svarat rätt på fyra av tio frågor, medan kvinnorna uppskattade att de hade 3,2 rätt svar.
Men även när forskarna tog hänsyn till denna skillnad i självförtroende, visade det sig att kvinnor fortfarande bad om ursäkt 12 procent oftare än män.
Läs även: Kvinnor i arbetslivet “fast i överlevnadsläge”. Dagens PS
Hur reagerar chefer på ursäkter?
Nästa steg i studien undersökte hur “cheferna” reagerade på ursäkterna. Resultatet visade att när en arbetare bad om ursäkt, tolkade cheferna det som ett tecken på lägre kompetens.
Än mer överraskande var dock att trots att cheferna var medvetna om att kvinnor generellt ber om ursäkt oftare än män, bedömdes kvinnor ändå hårdare när de använde ursäktande formuleringar.
Med andra ord: samma ursäktande beteende bedömdes som mer negativt när det kom från en kvinna än från en man.
Kände sig varmare
Men! I samma veva rapporterade cheferna att de kände sig “varmare” mot personer som bad om ursäkt.
Dessa motstridiga effekter tog ut varandra, vilket i slutändan ledde till att medarbetare som ofta bad om ursäkt befordrades lika ofta som andra.
Slutsats: Ursäkta dig om du vill
Forskningens slutsats går emot mycket av den karriärrådgivning som särskilt kvinnor får. Att använda ursäktande fraser i arbetsrelaterad kommunikation verkar inte skada karriärmöjligheterna.
Som forskarna uttrycker det: “När det kommer till att främja din karriär, åtminstone i ett Stanford-labb, gör det ingen skada att säga förlåt”.
Läs också: Halva generationen säger upp sig – om kontoret blir tvång. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.