Om return to office, i korthet RTO, är det enda raka – åtminstone det nya svarta? Inte omöjligt, men här kommer studien som stödjer det motsatta.
Det verkliga skälet att återgå till kontoret – inte jämlikhet
Mest läst i kategorin
Eller:
“Heltid på kontoret? Då säger vi upp oss”.
Ja, vem hade kunnat ana att beordrad tid på kontoret skulle väcka så mycket ont blod?
Nu är vi likväl där, vilket innebär att rapporterna kring kontorsarbetets för- och nackdelar formligen haglar över oss.
Pro kontoret
Tittar vi på fördelarna, kommuniceras de främst från de bolag som redan implementerat RTO. Hit hör bland annat Amazon och Nothing, vars främsta argument för en återgång till kontoret är att distans- och hybridarbete inte stödjer vare sig teamwork eller fortsatt tillväxt.
Ett annat argument som talar mot distansarbetet är ojämlikhet.
Detta då tidigare forskning visat att distansarbetare ofta är personer med högre utbildning, och välbetalda jobb, medan arbetstagare med lägre betalda arbeten och inkomst tvingas hantera kostnader för pendling till och från jobbet.
Inte en fråga om ojämlikhet
Nu sticker dock en brittisk studie hål på det argumentet, skriver Fortune.
Forskare från University of Nottingham, University of Sheffield och King’s College London, har nämligen funnit att distansarbete inte nödvändigtvis skapar större ojämlikhet.
Inte heller att arbetsformen som sådan koncentrerar rikedom till en mindre grupp, vilket alltså varit ett av flera incitament för att personal behöver återvända till kontoret.
Bättre löner
Nu ser det dock ut som att lönegapet mellan distansarbetare och kontorsanställda snarare minskat.
Enligt studien har den genomsnittliga ersättningen generellt ökat, medan fördelar som gratis barnomsorg bidragit till att minska ojämlikheten.
Det visar sig också att distansarbetare kan tänka sig att acceptera en lönesänkning, där de i genomsnitt ger upp 8,2 procent av sin lön, om de får arbeta hemifrån två till tre dagar i veckan.
Den verkliga moroten
Det gör sammantaget att ojämlikhet per se inte kan användas för att tvinga, eller locka, medarbetare tillbaka till kontoret, konstaterar Fortune.
Något som däremot kan göra det är vetskapen om att distansarbetaren är mindre benägen att bli befordrad än kontorsarbetaren, vilket även det styrks av en studie på temat.
De flesta av dagens företagsledare inte bara föredrar att ha sina anställda på kontoret, utan planerar också att premiera dem som dyker upp IRL.
Läs mer:
Kontoret eller inte – så tycker företagsledarna. Dagens PS
Jamie Dimon – distans inget för finans. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!