Att ha ett välkänt företag eller en prestigefylld skola på sitt cv kan förvisso öppna många dörrar. Men bakom fasaden av glänsande meriter kan dolda faror lura.
Därför ska du akta dig för glänsande meriter
Mest läst i kategorin
Nu handlar det förvisso inte om att prestigefyllda meriter är någonting dåligt. En examen från Harvard eller erfarenhet från Google är tvärtom imponerande. Så pass imponerande att det skapar vad många kallar för en halo-effekt: när en enda imponerande detalj får resten av bilden att se bättre ut än vad den egentligen är.
Enligt talangexperten Shiran Danoch är detta ett stort problem inom rekrytering. Upp till 90 procent av alla anställningar påverkas nämligen av förutfattade meningar, där arbetsgivaren antingen överskattar eller underskattar en kandidat beroende på enskilda intryck.
“Man kan bli bländad av exempelvis en stark kommunikativ förmåga och missa viktiga svagheter”, säger Danoch till Business Insider.
Inte alltid rätt kompass
Många arbetsgivare förlitar sig på starka meriter. Men studier inom organisationspsykologi och rekrytering har visat att utbildning och erfarenhet inte alltid garanterar framgång i arbetslivet.
Alan Price, global rekryteringschef på HR-företaget Deel, berättar att det på hans företag tidigare fanns ett starkt fokus på Ivy League-examinerade och stora techföretag. Men verkligheten visade ofta något annat: de som glänste på pappret var sällan de som levererade bäst resultat.
“De bästa säljarna kom ofta från mindre, okända bolag”, säger Price.
Läs också: HR-experten: Intervjufrågan som väger tyngst. Dagens PS
Senaste nytt
Färdigheter i fokus
För att undvika halo-fällan kan företag tvingas tänka om.
Deel har till exempel reformerat sina intervjuprocesser för att lägga större vikt vid beteenden och färdigheter snarare än bara erfarenhet och utbildning.
Genom att använda sig av praktiska tester har de lyckats hitta kandidater som verkligen kan jobbet – inte bara de som är bra på att prata om det.
Danoch betonar att detta också kan hjälpa till att eliminera den motsatta effekten – skuggeffekten – där kvalificerade kandidater förbises på grund av en enskild detalj som inte passar in.
Läs mer: De lurar företagens AI–gallring: “Kan slå tillbaka”. Dagens PS
En varning
Halo-effekten är inte bara ett problem för arbetsgivare – den kan också påverka jobbsökande.
De som saknar de “rätta” meriterna riskerar att bli bortvalda även om de egentligen är den bästa kandidaten för jobbet.
För arbetsgivare kan det i sin tur leda till felrekryteringar som kostar både tid och pengar.
I jakten på talang gäller det med andra ord att vara vaksam på egna fördomar och släppa taget om uråldriga föreställningar om vad som definierar en framgångsrik kandidat. För ibland kan de mest oväntade stjärnorna finnas där du minst anar det.
Läs också: Så lyckas du 2025: “Gör det alltid, alltid”. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.