Dagens PS

Därför lyssnar inte chefen på dig

Chefer lyssnar på dem de gillar
Lyssnar inte chefen på dig? Det kan dessvärre vara så enkelt – eller komplicerat – som att hen inte gillar dig, visar ny forskning. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Tycker inte chefen om dig? Synd, av flera skäl. Ett är att hen i så fall inte lyssnar på vad du säger. Här är forskarnas förklaring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är forskare i neuropsykologi i Lund som i en ny studie visar sidor av hur våra hjärnor är ”programmerade”.

Det handlar om minnet.

Tack vare det kan vi lära oss nya saker, dels från egna upplevelser och dels genom att knyta samman saker för att dra nya slutsatser om vår omvärld.

På så sätt vet vi saker som vi inte nödvändigtvis har egen erfarenhet av. I forskningen kallas det minnesintegrering och är viktigt för att göra inlärningen snabb och flexibel.

Inês Bramão, docent i psykologi i Lund, ger ett exempel på minnesintegrering.

Kan koppla fel

”Säg att du promenerar i en park. Du ser en man med en hund. Några timmar senare ser du hunden i stan tillsammans med en kvinna. Din hjärna gör snabbt kopplingen att mannen och kvinnan är ett par även om du aldrig har sett dem tillsammans”.

”Att vi gör sådana slutledningar är i grunden nödvändigt och bra. Men risken finns så klart att vår hjärna drar fel slutsatser, eller minns selektivt”, påpekar docenten hos forskning.se.

För att ta reda på vad som påverkar våra möjligheter att lära oss och göra slutledningar riggade Inês Bramão tillsammans med forskarkollegor ett experiment där försökspersoner fick i uppgift att komma ihåg och koppla samman olika föremål.

ANNONS

Det kunde vara en skål, boll, sked, sax eller något annat.

ANNONS

Senaste nytt

Vem viktigare än vad

Det visade sig att minnesintegreringen, det vill säga förmågan att komma ihåg och koppla samman information, hänger ihop med vem som presenterar informationen.

Är det en person försökspersonen gillar underlättas kopplingen av informationen – jämfört med när informationen kommer från någon försökspersonen ogillar.

Det här kan överföras till politiken eller till arbetslivet. Vi lyssnar hellre och tar till oss argument från ett visst håll och kopplar till våra upplevelser.

Och i arbetslivet lyssnar chefen mer på den hen gillar än den hen ogillar – och samma sak gäller förstås i andra riktningen.

Förklarar faktaresistens

Den här forskningen kopplas även till polarisering och motstånd till ny kunskap, så kallad kunskapsresistens eller faktaresistens.

”Vad vår forskning visar är hur dessa betydande fenomen till en del kan härledas till grundläggande principer som styr hur vårt minne fungerar”, säger Mikael Johansson, professor i psykologi vid Lunds universitet.

ANNONS

Medfött hos oss

Det handlar inte bara om filterbubblor i sociala medier utan även om ett medfött sätt att ta till sig information.

”Särskilt spännande är att vi tar till oss information olika beroende på vem det är som säger något, även när informationen är helt neutral. I verkligen livet, där information ofta väcker starkare reaktioner, kan sådana effekter bli ännu mer påtagliga”, säger Mikael Johansson.

Läs mer:

Lyssnar chefen inte på dig? Gör det här. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS