Dagens PS

Dags att lämna? Risken med fastnaglade ledare 

Ledare Bob Iger
En dag måste man klippa navelsträngen – hur poppis man än må vara (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 14 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Att kliva av scenen har visat sig vara en konst som få bemästrar. Istället för att lämna med värdighet väljer många ledare att nagla sig fast vid makten – lite för länge. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att veta när det är dags att lämna sin post kan vara ett av de svåraste besluten en ledare ställs inför. 

Det kan ta decennier av hårt arbete och uppoffringar att nå toppen –  men att stanna för länge kan snabbt rasera allt. 

Från belastning till hjälte

När USA:s president Joe Biden i juli meddelade att han inte skulle ställa upp för omval, hyllades han som en patriot som satte nationens bästa framför sitt eget. 

Men det var inte långt ifrån att han istället kunde ha gått till historien som den president som stannade för länge och förlorade sitt folks förtroende. 

Hans beslut att kliva åt sidan blev en påminnelse om hur svårt det kan vara för ledare att lämna makten med värdighet.

Men Biden är långt ifrån ensam. Att hålla fast vid makten för länge är en fälla som många ledare faller i, och det finns flera exempel på hur detta kan skada både dem själva och den organisation de leder.

ANNONS

Senaste nytt

Ledare vägrar släppa taget

Inom näringslivet är problemet lika vanligt, skriver Bloomberg. Ta Bob Iger, den tidigare vd:n för Disney, som gång på gång förlängde sin tid på posten. 

ANNONS

Hans ständiga förlängningar blev till slut ett stående skämt. 

När Iger efter många om och men var redo att lämna över, var alternativen på efterträdare få och de flesta talanger hade redan gått vidare.

Det slutade med att Iger fick komma tillbaka efter att hans efterträdare, Bob Chapek, misslyckades med att leva upp till förväntningarna. Nu har Iger förlängt sitt kontrakt igen, denna gång till 2026.

Samma problem hos Starbucks

På Starbucks har en liknande situation uppstått. Den tidigare vd:n Howard Schultz har vid två tillfällen återvänt för att leda företaget när det stött på problem.

När ledare som Schultz och Iger vägrar släppa taget sänder det ut en en signal om att ingen annan är kapabel att leda företaget – något som inte bara underminerar de som står på tur, utan också skadar företaget långsiktigt.

Aktiekursen faller

Forskning visar att äldre chefer som stannar för länge kan ha negativ inverkan på företagets värde.

En studie från Journal of Empirical Finance visar att för varje år en vd blir äldre, sjunker företagets aktievärde med 0,34 procent. 

ANNONS

Detta är särskilt märkbart för chefer över 68 år. Samtidigt visar studien att yngre chefer tenderar att leda mer lönsamma företag.

Detta beror delvis på minskad mental skärpa, men också på ett ökat fokus på att skydda sitt rykte snarare än att ta djärva beslut. 

”Äldre chefer är mer bekymrade över sitt arv och tar färre risker”, säger Brandon Cline, som är medförfattare till studien.

Konsten att lämna i tid

Att veta när det är dags att lämna makten är en konst som kräver självinsikt, mod och framför allt: en vilja att sätta företagets eller nationens bästa framför sitt eget. 

För ledare som Biden, Iger och Schultz har utmaningen varit påtaglig – och för vissa har beslutet att stanna eller gå fått konsekvenser för både dem själva och deras organisationer.

I slutändan handlar det om att förstå att varje ledarskap har en naturlig slutpunkt. Och att den största tjänsten en ledare kan göra för sin efterträdare – och för sitt eget eftermäle – är att veta när det är dags att lämna över stafettpinnen.

Läs också:

Se upp: Tre varningssignaler hos anställda. Dagens PS

ANNONS

Så klättrar du i karriären: Se till att bli uppsagd. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]