Allt fler arbetsgivare lockar med flexibilitet – men pressar lönerna som motkrav.
Arbetsgivarnas nya motkrav: Lägre lön för frihet
Mest läst i kategorin
Kontorets vara eller icke-vara har varit på tapeten ett bra tag. Inte minst sedan flera stora företag – däribland Amazon och Starbucks – valde att mer eller mindre tvinga sina anställda tillbaka till kontoret.
Nu har ett gäng arbetsgivare i USA kommit på en ny lösning på problemet: Distansarbete är helt okej – så länge du går med på en lägre lön.
Enligt en ny rapport från rekryteringsföretaget Robert Half går allt fler anställda med på att tjäna upp till 15 procent mindre än sina kontorsarbetande kollegor.
“Det finns en tyst överenskommelse mellan flexibilitet och lön. För vissa är det värt uppoffringen”, säger HR-experten Theresa L. Fesinstine till Fortune.
För arbetsgivare har detta blivit en smart lösning för att locka talanger utan att öka sina lönekostnader. Kritiker varnar dock för att detta kan slå tillbaka.
Läs mer: Kontorsnärvaro kan ge mer klirr i kassan. Dagens PS
Riskfyllt för arbetsgivare
Enligt kritiker kan den här nya strategin skapa missnöje och i förlängningen leda till en ny våg av massuppsägningar.
“Om du försöker snåla in på lönerna för distansarbetare, kommer verkligheten snart att slå tillbaka”, säger Amy Spurling, vd för plattformen Compt.
En undersökning från PwC stödjer den dystra prognosen. 28 procent av de tillfrågade planerar att byta jobb under 2025 – en ökning från 19 procent under den stora massuppsägningen som skedde år 2022.
Flexibilitet som förhandlingskort
Möjligheten att jobba hemifrån eller i en hybridmodell används allt oftare som ett förhandlingsverktyg av arbetsgivare. Strategierna skiljer sig dock åt. Medan vissa erbjuder flexibilitet i utbyte mot en lägre lön försöker andra locka tillbaka anställda till kontoren genom att erbjuda högre löner eller andra förmåner.
Faktum är att 76 procent av alla anställda skulle kunna tänka sig att jobba helt på kontoret – men bara om det innebär en rejäl löneökning.
Löneklyftor
Att ge anställda som jobbar på distans lägre lön riskerar inte bara att skapa oro på arbetsmarknaden – det kan också spä på löneorättvisor.
Sara Kobilka, kommunikationskonsult, beskriver trenden som “farlig” och varnar för att den kan skapa nya löneklyftor.
“Ja, folk accepterar ibland lägre löner för friheten att jobba hemifrån”, skriver hon i ett LinkedIn-inlägg. “Men det borde inte automatiskt innebära att arbetsgivare betalar mindre”.
Läs också: Så får du högre lön 2025. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.