Dagens PS

Äntligen: Fritt fram att dissa chefen

Att ge chefen fingret kan vara förhastat. Bättre då att ignorera hans samtal.
Att ge chefen fingret kan vara förhastat. Bättre då att ignorera hans samtal. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Jagad av chefen? Då kan det här vara regeln du bara kunnat drömma om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många är de som just nu debatterar för- och nackdelarna med att införa en kortare arbetsvecka. En potentiell reform, som bara i tankestadiet rör upp känslor.

Å ena sidan – en ekonomi som riskerar att fullkomligt gå i stå när och om arbetstiden kortas ned. Samtidigt en möjlighet att finna en balans i ekorrhjulet och ta ett välbehövligt grepp om den svenska folkhälsan.

En efterlängtad fix i en tid då fysisk och psykisk smärta kopplat till jobbet blivit allt vanligare, som en följd av ökad arbetsbelastning.

Bortfall på 8 procent

Om detta tvistar förstås de lärde.

Senast i raden, Svenskt Näringsliv, som i en egen utredning fastslagit att införandet av en 35-timmarsvecka skulle generera ett produktionsbortfall på 8 procent. Detta trots att de enligt en granskning av Dagens Nyheter tillämpar en liknande lösning, men det är en annan historia.

Så hur kan då arbetstagarens livspussel i framtiden läggas så att alla blir nöjda?

ANNONS

Senaste nytt

Laglig rätt att ignorera chefen

Ett uppfriskande svar på den frågan kommer från Australien.

ANNONS

Här ger nämligen en nyligen implementerad lag arbetare rätt att ignorera “orimlig” kontakt från sina chefer utanför arbetstid. En nyordning som ger dem laglig rätt att bortse från kommunikation från arbetsgivaren när de är lediga, skriver Fortune.

Ett steg i rätt riktning?

Den som inte får betalt 24 timmar om dygnet, behöver inte arbeta 24 timmar om dygnet, menar Australiens premiärminister.
Den som inte får betalt 24 timmar om dygnet, behöver inte arbeta 24 timmar om dygnet, menar Australiens premiärminister.(Foto: Unsplash)

Förhastad och “djupt förvirrande”

Det anser inte arbetsgivarna Down Under som kallar regeln “förhastad” och “djupt förvirrande”. Desto mer glada i förslaget, är inte helt oväntat landets fackföreningar, som välkomnar en gränsdragning mellan arbete och privatliv och refererar till lagen som “historisk.”

“Fackföreningsrörelsen har vunnit den lagliga rätten för australiensare att tillbringa kvalitetstid med sina nära och kära utan stressen av att ständigt behöva svara på orimliga arbetssamtal och mejl”, sade Michele O’Neil, ordförande för Australian Council of Trade Unions.

Öppet för tolkning

Hon får medhåll av landets premiärminister, Anthony Albanese, vars regering drivit igenom reformen.

“Vi vill se till att precis som folk inte får betalt 24 timmar om dygnet, så behöver de inte arbeta 24 timmar om dygnet”, sade han.

ANNONS

Nu återstår det förstås att se hur smidig kontra snårig övergången blir. Detta då den ovan nämnda “rimligheten” i att en arbetsgivare hör av sig utanför arbetstid, enligt lagen ska regleras utifrån rådande “omständigheter”.

En tolkningsfråga – inte sant?

Läs mer:

Kortare arbetsvecka? Här vill man göra precis tvärtom. Dagens PS

Utbränd eller vidbränd? Då är det dags att dra i nödbromsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS