En växande skara anställda hittar sina egna sätt att protestera mot krav på att återvända till kontoret. Fenomenet kallas “revenge RTO”.
Anställda hämnas på chefen – ett kakpaket i taget


Mest läst i kategorin
Att dyka upp sent, gå hem tidigt eller smyga med sig kakpaket och annat snacks från kontorets kök – det är några av de sätt anställda protesterar mot att tvingas tillbaka till kontoret efter pandemin.
“Jag håller min kyl hemma full med kontorets drycker”, berättar en anställd i Chicago för Fortune.
På Reddit-forumet AntiWork diskuteras ytterligare “akter av motstånd”. Man ignorerar jobbtelefonen utanför kontorstid, pratar bort tiden och bränner popcorn i mikron för att reta chefen.
Ett brustet förtroende
Experter pekar på att missnöjet bottnar i mer än bara en motvilja mot att pendla.
“När anställda upplever orättvisa, agerar de för att göra det rättvist”, säger Peter Cappelli, professor på Wharton Business School.
Många upplever att chefen har brutit det sociala kontraktet. Löften om flexibilitet som gavs under pandemin har plötsligt dragits tillbaka utan dialog eller förklaring.
Denise Rousseau, professor vid Carnegie Mellon, kallar det för “kontraproduktivt arbetsbeteende”, och menar att det är ett tydligt tecken på att arbetsgivare tappat sina medarbetares förtroende.
Läs mer: 2025: Året då anställda hämnas på chefen. Dagens PS
Senaste nytt
Små protester – stora varningssignaler
Även om några medsnodda kakor eller påhittade läkarbesök kan verka harmlösa, varnar experterna för att arbetsgivare inte bör vifta bort dessa småuppror.
“Det är en varningssignal om att ni länge levt på medarbetarnas goodwill”, säger Rousseau till Fortune.
Istället för hårdare kontroll föreslår hon att företag börjar lyssna på sina anställda. Detta kan göras genom öppna möten, anonyma enkäter och bättre kommunikation kring nya arbetskrav.
Lyssna eller riskera ännu större problem
Slutsatsen från experterna är således att företag som inte bryr sig om sina anställdas reaktioner riskerar större problem framöver.
“Jag tror inte att ‘inte bry sig’ är ett alternativ”, konstaterar Rousseau.
I en tid när nästan alla vill ha någon form av distansarbete, detta bland annat enligt en undersökning från Great Place To Work, är det viktigare än någonsin att arbetsgivare tänker efter.
Annars riskerar snart varenda kontorskafferi att stå tomt.
Läs också: 100 000 kronor – om du kommer till kontoret. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.