Dagens PS

Allt fler vill bli författare – men få vill läsa

Färre vill läsa, men fler vill skriva
Fler och fler vill bli författare. Samtidigt finns det allt färre som läser det som skrivs. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Vem har inte gått i tankarna om att skriva en bok? Fler och fler vill vara författare och skriva böcker, men samtidigt är det allt färre som läser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu pågår bokbranschens årliga höjdpunkt, bokmässan i Göteborg, och landets bokaffärer har stora reor och jippon. Kanske är intresset för det litterära som allra störst en vecka som den här.

Men ibland går trender i samhället mot varandra, och det kan leda till märkliga motsägelser.

Ett exempel på det är att fler och fler vill testa sin skrivförmåga, samtidigt som läsandet i Sverige sjunker, rapporterar SVT.

Innan du sätter dig och börjar på nästa generationsroman kan det alltså vara bra att ställa dig frågan – i vilken utsträckning kommer nästa generation att läsa romaner?

Fler vill bli författare

Många branscher genomgår stora förändringar, inte minst på grund av den snabba teknikutvecklingen som sker. Kanske är det en av orsakerna till att många sneglar mot författarskapet som ett alternativ.

Ett tecken på att intresset för skrivande ökar är att antalet handböcker i kreativt skrivande har ökat kraftigt. 80 procent på 14 år, enligt siffror som Kulturnyheterna har tagit fram.

Forskaren Sofia Pulls uppger till SVT att det kan bero på att skrivandet har fått högre status, medan läsandet har fått lägre status. Skrivande anses produktivt, vilket vi premierar i dag, medan läsandet anses mer passivt, menar hon.

Moderna handböcker i skrivande handlar mer och mer om att stötta författaren till att lyckas på bokmarknaden och slå igenom som författare, visar Sofia Pulls avhandling i ämnet.

ANNONS

Läsandet i Sverige sjunker

Det stora intresset för att skriva hänger inte ihop med ett stort intresse för att läsa. Läsandet i Sverige går ner. Fler och fler svenskar har inte läst en enda roman under det senaste året.

Bland ungdomar är det allra värst, där har läsande halverats på bara tio år. En situation som beskrivs som en läskris, enligt SVT. Samtidigt söker sig fler och fler till skrivkurser – frågan är bara vem som ska läsa böckerna som alla ska skriva?

Läs även: Vill du göra karriär: Försök att hålla tyst. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS