Tidningen skriver att bristen på “pyttesmå datachip” kan få hela den globala ekonomin på fallrepet.
DN-analys: Det hotar världsekonomin
Mest läst i kategorin
Det handlar förstås om halvledare, det som alla pratar om nu och som det råder akut brist på.
Både fordonsjättar och stora telekom- och mobilföretag drabbas av halvledarbristen och ytterst står “återhämtningen i världsekonomin” på spel, enligt Dagens Nyheter.
“Att brist eller överutbud på halvledare uppstår är inte ovanligt, branschen är cyklisk. Men den här gången är det extremt”, heter det i artikeln där pandemin anges som en förklaring till den uppkomna situationen.
Taiwan sitter på trumfkortet
DN konstaterar att blickarna riktas mot Taiwan, som Kinas hårdföra regim i Peking har mer än ett ont öga till. I Taiwan tillverkas de mest avancerade datachipsen och landet uppges vara “världens största leverantör av halvledare med kontroll över hälften av världsmarknaden”.
Övriga världen står sig slätt när det det gäller de tekniska färdigheterna för att tillverka halvledare, och samtidigt som Europa, Kina och USA vill försöka få i gång halvledarproduktion på hemmaplan pågår de politiska spänningarna, särskilt mellan Kina och Taiwan.
“Situationen har också blivit bricka i maktspelet mellan Kina och USA. Taiwan är en geopolitisk krutdurk som Kina anser hör till dess territorium. Så ska ske om det så kräver en militär invasion, enligt Kinas kommunistparti”, skriver DN och förklarar att den stora giganten av halvledartillverkning är TSMC i Taiwan, som enligt tidningen gjorde en vinst på motsvarande 42 miljarder kronor första kvartalet i år, upp med 20 procent från förra året.
Vattenbrist gör inte saken lättare
Bolaget surfar på den enorma efterfrågan på halvledaren, samtidigt råder vattenbrist i Taiwan vilket fått regeringen att gå ut med budskapet till medborgare och företag om att minska vattenförbrukningen.
Och att tillverka halvledare kräver enligt DN mycket vatten.
Som framgår, om än komprimerat, är situationen allt annat än ljus när det gäller den exceptionella halvledarbristen.
“Investeringar i ny kapacitet väntas inte öka utbudet förrän i slutet av året. Samtidigt ökar efterfrågan i takt med att pandemins effekter på ekonomin avtar i styrka”, skriver DN.
Läs även: Bristen förödande under hela 2022 – pressar branschen »
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.