Dagens PS

Svenska doldis-gurun: Tre steg till techsuccé

Techprofeten Nicklas Bergman, mer känd internationellt än i Sverige, samtalar med Dagens PS publisher Mats Hedberg i Finansräven-podden. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Techprofeten Nicklas Bergman, mer känd internationellt än i Sverige, samtalar med Dagens PS publisher Mats Hedberg i Finansräven-podden. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 25 juni 2020

Missa inte hans oumbärliga tips i Dagens PS podd Finansräven på hur du blir framgångsrik i techsektorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nicklas Bergman som han heter är okänd för de flesta i Sverige, men desto mer känd globalt. Hans talarforum är samma som megakändisar, däribland superentreprenören Richard Branson och USA:s tidigare president Bill Clinton.

Nu intervjuas denna doldissvensk, som har 20 års branschvana och släppte en bok på tekniktemat 2018, Navigating the Tech Storm, av Dagens PS publisher Mats Hedberg i Finansräven-podden.

Här är hans råd för att lyckas med investeringar och projekt i techsektorn:

“Det handlar egentligen om tre steg”, förklarar Nicklas Bergman, som är entreprenör med fokus på investeringar i ny teknologi.

1. Ta reda på vad som händer på teknikfronten, hur ser trenderna ut, vilka är tendenserna, vad forskas det kring och vad utvecklas det för nya produkter, tjänster och material? Skaffa dig en omvärldsbevakning av vad som sker på innovationsfronten inom teknologi och se till att du förstår tidsaspekten i det.

2. När du identifierat en ny innovation inom området, undersök då hur det påverkar din bransch, dina kunder, konkurrenter, värdekedjan och hur ditt bolag kan tjäna pengar eller spara pengar teknologin. Dessutom är det viktigt att se hur det förändrar ditt och verksamhetens/organisationens beteende. “Nya affärsmodeller drivs ju väldigt mycket av affärsutvecklingen i dag, det kan man se på alla startups som poppar upp”, säger Nicklas Bergman.

3. Ta även hänsyn till hållbarhet, jämställdhet, etiska och moraliska dimensioner i investeringen och skapa ett förhållningssätt till den osäkerhet som också finns, det handlar om hur du som ledare hanterar affären.

Både spännande och skrämmande utveckling

Nicklas Bergman är givetvis en nörd inom sitt segment. Han brinner för ny teknik och forskningen på området och blickar i kristallkulan om vad som händer efter den pågående framfarten för IT och AI.

ANNONS

“Nästa steg är nanoteknik. Koppla det till biotekniken, koppla det till hur vi kan transportera mediciner i kroppen på ett annat sätt och att förstå hjärnans funktioner mer ingående än vad vi kan i dag. Alltså IT kopplat till en massa andra teknologier blir korsbefruktningar som är makalöst intressanta. Det är där mycket händer i dag”, säger Nicklas Bergman och pratar om hur demografin förändras; hur vi hela tiden förlänger våra liv med tio-, 20- och kanske till och med 100 år på sikt med hjälp av ny teknik.

Använd på rätt sätt är tekniken revolutionerande, som till exempel nu när arbetet fortskrider med snabb hastighet att försöka få fram ett vaccin i coronapandemin, menar det svenska techproffset.

Samtidigt finns det saker som skrämmer honom med teknikutvecklingen. Att nanotekniken, där allt skalas ner till molekyl- och atomnivå, manipuleras.

Han berättar om när han satt i en samtalspanel i England för ett par år sedan. Agendan var existentiella risker relaterade till teknik.

“Det är nanoteknologi och artificiell intelligens (AI) som är de två stora teknologiska hoten, som vi har skapat och som kan förstöra för mänskligheten. En paneldeltagare sa att chansen är 14-procentig att vi finns kvar om 100 år (mänskligheten alltså, reds.anm). Så det finns en domadagskänsla”, konstaterar Nicklas Bergman.

Han tillägger att det ändå finns mer förståelse för utmaningarna inom teknologin i dag än tidigare, kryddat med nyfikenhet.

“Så jag är optimistisk och hoppfull”, säger han.

Volvoprojekt i Östeuropa blev jackpot

På frågan om vad hans bästa investering är genom tiderna är det en satsning i Östeuropa som han gjorde 1990 och som på 15 års horisont blev ett klipp.

ANNONS

“Det blev bra tajming, ett väldigt bra utfall. Vi byggde upp Volvos verksamhet i Rumänien från ingenting, och vi skeppade väl 2000 lastbilar 2006 med en omsättning på 300 miljoner euro ungefär”, avslöjar det svenska techsnillet.

Han berättar också om en hightechinvestering som han gjort, som kanske inte vara så lönsam men däremot attraktiv ur ett annat perspektiv med Nobelpriset i fysik i potten.

Annars är han lite förtegen om just den typen av investeringar och på frågan från Dagens PS Mats Hedberg om han missat någon investering, blir svaret kort:

“Nästa fråga!”

Men Nicklas Bergman tillstår sedan att han faktiskt missade hajpen med Spotify, som han hade chansen att kliva in i tillsammans med partners.

Då, på den tiden, våren 2007, hade det svenska musikundret elva anställda. Kontoret låg på Riddargatan.

Nicklas Bergman insåg inte vilken guldgruva Spotify var. Där och då.

“Jag blir ständigt påmind om det här av mina Spotifykompisar, men jag är inte bitter”, säger han lättsamt.

Nicklas Bergman berättar utan omsvep att han har gått på minor, satsat i katastrofala projekt och “suttit med Svarte Petter”, som han uttrycker det, och blivit lämnad ensam kvar som enda styrelsemedlem i havererade bolag.

ANNONS

I dag ligger han lågt med investeringar i techsektorn. Inte på grund av tabbar som han gjort utan av helt andra skäl. Det där med misstag har han ju varvat med stor framgång, det är “lärdomar”, säger han.

Ogillar starkt nätkasino-branschen

“Jag har tyckt väldigt länge att startup-världen är alldeles för haussad och övervärderad. Det finns en brist på ödmjukhet och en väldigt stor tilltro till sin egen förmåga ibland hos en del entreprenörer. Och jag känner mig inte hemma i betting-, gambling-, spelvärlden som det kretsar mycket kring.”

Just onlinegambling är något som han själv aldrig skulle investera i, det är moraliskt förkastligt, anser Nicklas Bergman.

Inte heller bolag som bygger varumärken genom att pytsa in pengar till techjättar som Facebook och Google attraherar techprofeten.

Han redogör i Finansräven-podden hur han tänker i valet av entreprenörer att jobba med, vilka faktorer som är viktiga, och pekar på vilka områden som han bedömer är hetast just nu.

Svensk techsektor har en hel del intressanta bolag, slår Nicklas Bergman fast.

“Sverige står sig bra. Vi har en entreprenörstradition som har kommit ur det som var i slutet av 1990-talet. Det svenska sättet att leda, driva och utveckla verksamheter vinner mer och mer respekt internationellt sett.”

I den här artikeln hittar du poddavsnittet i Finansräven där Mats Hedberg möter techprofeten Nicklas Bergman.

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]