Den kinesiska spelutvecklaren Tencent kraschar på Hongkong-börsen efter att onlinespel kallats för “elektroniska droger” av en förgrening av Kinas officiella nyhetsbyrå, skriver Bloomberg.
Kinesisk media: "Onlinespel är elektroniska droger"
Mest läst i kategorin
Kinas största spelföretag Tencent dyker på börsen. Aktien har tappat så mycket som 11 procent på tisdagen efter att en förgrening av Kinas officiella nyhetsbyrå gått ut hårt mot spelindustrin.
Den statliga nyhetsbyrån Xinhua News Agency äger bolaget The Economic Information Daily som publicerat en svidande kritik mot onlinespel där de bland citerar ett skolbarn som säger att hans skolkamrater spenderar 8 timmar per dag med Tencents “Honor of Kings” – ett av deras mest populära spel.
“Spirituellt opium”
Tidningen kräver striktare kontroller och kallar bland annat mobilspel för “elektroniska droger” och “spirituellt opium”. Tidningsartikeln plockades ner från nätet efter bara några timmar, utan förklaring. Den finns dock kvar i printversion, skriver Bloomberg.
“Ingen industri eller sport bör blomstra genom att utrota en hel generation”, står det bland annat i artikeln, med citat från en akademiker på ett statligt institut.
Tencent, som är världens största företag för mobilspel, svarade snabbt med att lova att begränsa speltid för minderåriga till en timme på vardagar och två på helgerna. De planerar också att förbjuda köp i spelen för personer under 12 års ålder, och tog upp möjligheten att förbjuda spel för minderåriga helt, utan att utveckla närmare.
Slagit ned hårt mot andra industrier
Kinesiska myndigheter har slagit ned hårt på bland annat kryptovalutor, e-handel, teknikbolag, taxiappar och online-utbildning under den senaste tiden, och analytiker undrar om samma behandling nu väntar spelindustrin.
”Du kan aldrig ägna för lite uppmärksamhet åt någon Xinhua-nyhet. Ordvalet sprituellt opium är särskilt hårt, det skulle vara förvånande om tillsynsmyndigheterna inte kommer att göra något åt detta”, säger Ke Yan, analytiker på DZT Research i Singapore.
Läs mer: Otippat! Så kapitalistiskt är kommunist-Kina
Läs mer: Techbolag rasar i Kina – Hongkongbörsen ner 4,2 procent
Läs mer: Bitcoin-miners flyr Kina till USA
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.