Norska rymdbasen Andøya får grönt ljus – nu blir det rymdkapplöpning mellan Norge, Sverige och Storbritannien.
Rymdkapplöpning mellan Norge, Sverige och Storbritannien
Mest läst i kategorin
Andøya Space får grönt ljus. Med en godkänd finansiering på totalt 365,6 miljoner norska kronor (drygt 374 svenska kronor) är det fritt fram att etablera en uppskjutningsplats för små satelliter på norska Andøya.
Stortinget i Norge sa i juni 2020 ett villkorat ja för finansiering till projektet. Kravet för utbetalning av de beviljade medlen var att Andøya Space kunde visa att insatsen ger staten en finansiell avkastning som motsvarar det andra investerare accepterar.
Historisk dag för Norge
Det har nu enligt E24 Andøya Space visat, och därmed är finansieringen i hamn.
“Det här är en historisk dag för Andøya och för Norge som rymdnation”, säger statsminister Erna Solberg som tillsammans med regeringen nu ger klarsignal för etableringen.
“Norge blir nu ett av mycket få länder som kan skjuta upp satelliter från eget territorium.”
Andøya Space Center ägs till 90 procent av staten och resterande tio procent äger Kongsberg Defence & Aerospace.
Kan bli först i Europa
Norge försöker bli först med att etablera en uppskjutningsbas på europeisk mark.
Tidigare har Europa använt baser i Franska Guyana och Sydamerika, men nu kan det bli europeisk rymdkapplöpning.
Hård konkurrens finns från Storbritannien, som planerar att bygga en uppskjutningsbas på Shetland i Skottland. I det projektet, SaxaVord Spaceport, deltar försvarsgiganten Lockheed Martin.
Andøya kan dra fördel av geografisk placering, men också infrastruktur och kompetens. Om allt går som det ska skjuts den första satelliten upp under tredje kvartalet 2022. Också det brittiska projektet har siktet inställt på att genomföra den första uppskjutningen år 2022.
Sverige moderniserar Esrange
Även Sverige har ett finger med i spelet och blir en potentiell konkurrent till norrmännen och britterna – Esrange utanför Kiruna moderniseras och regeringen har tidigare meddelat ambitioner om att kunna sända upp satelliter. Enligt Swedish Space Corporation ska de första satelliterna skjutas upp från Sverige 2022.
Det norska projektet förväntas ge upp mot 150 nya arbetstillfällen med anknytning till basen. Enligt Kongsberg Gruppens koncernchef Geir Håøy är klarsignalen en viktig milstolpe.
“Det är teknologi som är under utveckling, och Nord-Norge får i och med detta flera spännande och moderna kompetensarbetsplatser”, säger Håøy.
“Det är stor konkurrens inom området och kvalitetskraven är höga.”
Läs även: Svenska rymdindustrin slår igenom