Dagens PS

"Cyber Pearl Harbor" är utspelad – nu smyger det på företagen

Pearl Harbour
De senaste 30 åren har politiker, militära tjänstemän och företagsledare oroat sig för en stor hackerattack med förödande konsekvenser ska inträffa, ett Pearl Harbour i cybervärlden. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 11 aug. 2021

Politiker, militära tjänstemän och företagsledare har i åratal oroat sig för ett “Pearl Harbor” i cybervärlden, en stor förödande hackerattack.

ANNONS
ANNONS

Förutsägelser om en dödlig cyberattack har cirkulerat sedan 1991, den mest kända kommer från USA.s tidigare försvarsminister Leon Panetta 2012, när han varnade för att USA skulle kunna drabbas av en: ”cyber Pearl Harbor som skulle orsaka fysisk förstörelse och förlust av liv, en attack som skulle förlama och chockera nationen”, det skriver Quartz.

De senaste 30 åren har politiker, militära tjänstemän och företagsledare oroat sig för en stor hackerattack med förödande konsekvenser ska inträffa, ett Pearl Harbor i cybervärlden, som får världen att inse hackerattackernas verkliga hot.

Flera hackerattacker den senaste tiden

Den här veckan kom rapporter om att kryptovalutor till ett värde av över 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,2 miljarder kronor, har stulits i en hackerattack.

Förra veckan avslöjades att krigsfartyg från flera länder fått sina positioner fejkade det senaste året, något som skulle kunna leda till verkliga konflikter och konfrontationer mellan nationer.

I början av juli drabbades Coop av en hackerattack som gjorde att flera av Coops butiker inte kunde ta betalt och måste hållas stängda i dagar.

I maj utsattes det amerikanska rörledningsföretaget Colonial Pipeline för en attack med utpressningsprogram. Det ledde till bensinbrist i stora delar av USA och enligt Bloomberg betalade företaget motsvarande 42 miljoner kronor i lösensumma för att kunna återställa sina filer.

Ingen passande jämförelse

Ungefär lika länge som Pearl Harbor-metaforen har existerat har cybersäkerhetsexperter påtalat att bombningen av flottan i Hawaii under andra världskriget inte är en passande jämförelse för hot från hackare.

ANNONS

Den skada hackerattacker orsakar drabbar inte allmänheten fysiskt som en bombattack, utan kommer ofta bitvis och väl dold från allmänheten. De leder inte heller alltid till omedelbar skada. Hackerhotet liknar mer hotet från spioner som kräver betalning för hemligheter.

Att skydda sig mot en cybervärldens domedag kommer inte skydda företag mot dessa mer smygande hackerattacker, idén om en cybervärldens Pearl Harbour måste glömmas bort och företag behöver i stället börja ta de enkla små steg som de kan klara av för att hantera de cyberrisker som föreligger nu, det skriver Quartz.

Läs mer: Kryptovalutor för 5,2 miljarder stulna i hackerattack

Läs mer: Experter: Hackerattack mot Coop “på en ny nivå”

Läs mer: Krigsfartyg fick sina positioner fejkade – avslöjat av svensk

Läs mer: Antalet cyberattacker ökade med 29 procent första halvåret

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]