Ett antal företag lärde sig den hårda vägen att det alltid är bra att säkra sin backup av data i molnet, när datacentret Ovhcloud brann ner tidigare i år.
Backa upp molnet – eller lär dig den hårda vägen
Mest läst i kategorin
Ovhcloud är den största leverantören av molntjänster i Europa. Tyvärr drabbades företaget tidigare i år av en omfattande brand, som totalförstörde datacentret där kundernas moln låg sparade.
Lyckligtvis lyckades de kunder som hade egna lösningar på plats återskapa den förlorade datan och återuppta sin verksamhet, liksom de kunder som köpt säkerhetskopiering off-site.
För evigt förlorad data
Men för ett antal företag blev förlusterna omfattande, med förlorad data som aldrig kommer att kunna återställas.
Företaget Facepunch lyckades komma igång efter branden, men medger att de förlorat en stor mängd data. Facepunch ligger bakom spelet Rust, där spelarnas virtuella världar sparas på en server. De världar som låg sparade i Ovhclouds datacenter är för evigt borta.
Ovhcloud har meddelat att de gör allt de kan för att hjälpa sina drabbade kunder. Men tyvärr finns det inte mycket att göra om både den primära datan och backupen varit lagrade i datacentret som brann ner.
Inget magiskt moln
Enligt Computer Sweden kan man sammanfatta spektaklet med att det inte finns något magiskt moln, och att begreppet egentligen är fel. Det enda som finns är någon annans dator och om den datorn förstörs kan det skada dig.
Webbtidningen påminner sina läsare om att alltid ha en plan för säkerhetskopiering och återställning. Helst ska man följa den enkla 3-2-1-regeln, som går ut på att man bör ha minst tre versioner av sin data lagrad på två olika ställen, varav en off-site.
Håll koll på avtalet
Som kund ska man också hålla koll på om ens avtal med molnleverantören säkerställer backup. Läs igenom avtalet ordentligt och se om det överhuvudtaget nämns något om backup eller återställning vid olycksfall.
Erbjuder leverantören en särskild tjänst för säkerhetsuppdatering är det en god idé att ansluta dig till den, och se till att avtalet finns i skrift. Om det inte finns någon rutin för dataåterställning i kontraktet, gör egna säkerhetskopior!
Läs hela artikeln på Computer Sweden.
Läs mer: Proact förvärvar – stärker sina moln- och datacenterlösningar