Facebook ska bygga ett metaverse – men de är inte ensamma. Investeraren Henrik von Schoultz pekar på svensk spelindustri som ett framtidsområde för teknologin.
Är metaverse framtiden för svensk spelindustri?
Mest läst i kategorin
Mark Zuckerberg bytte nyligen namn på Facebook till Meta för att representera utvecklingen mot ett “metaverse”, ett koncept hämtat från science fiction med betydelsen en fullt realiserad digital värld som existerar bortom den analoga värld vi lever i nu.
Men det är inte bara sociala medier-jätten som satsar på ett metaverse, konkurrensen är stenhård. CNBC rapporterade i dagarna om att Facebook planerat draget sedan 2018, med visioner om att bygga ett system som de själva har kontroll över. Men det finns många som vill se ett mer öppet system.
“Vi är väldigt oroliga för att metaverse ska ägas av Facebook. Det är ingen av oss som vill det”, berättar Henrik von Schoultz, partner på fonden True Global Ventures 4 Plus, som nyligen stängde en finansieringsrunda på 100 miljoner dollar för satsningar på blockchainteknologi, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.
Tror på “play-to-earn”
Han lyfter fram Sverige som en nyckelmarknad inom både blockchain och metaverse, med särskild betoning på spelindustrin där utvecklingen med kryptovalutor och blockchainteknologi ger möjligheten till nya intäktsmodeller för både företag och spelare (så kallad “play-to-earn”). Men han ger också en varning om att det kan bli kostsamt för de spelutvecklare som inte hänger med i utvecklingen.
“Vi ser att Sverige har en fantastisk spelindustri, och fantastiska kreatörer. Men om nu den här “play-to-earn”-modellen blir riktigt stark finns dock risken att svenska spelbolag blir omkörda. Det är få som kommit igång, men många som tänker på de här sakerna.”
“Det här kommer att bli en standardmodell i spelindustrin, det är jag övertygad om. Antingen att spelbolagen bygger ett eget internt metaverse till sina spel, eller att man hyr in sig på någon annans platform som till exempel Sandbox.”
Fonden TGV4Plus har nyligen investerat 10 miljoner dollar i Sandbox, ett bolag som Henrik von Schoultz beskriver som den ledande öppna metaverse NFT-plattformen. Investeringsrundan leddes av den japanska jättebanken Softbank.
Vill investera mer
Vietnamesiska Axie Infinity är ett annat bolag som han lyfter fram för sin explosiva utveckling. Från svenskt perspektiv pekar han också på det blockchain-baserade spelet My neighbor Alice, som väckte stor uppståndelse i våras när kryptovalutan tillhörande spelet rusade rejält, vilket Dagens PS då rapporterade om.
Von Schoultz säger också att fonden TGV4 Plus gärna vill investera mer i svensk spelindustri relaterat till blockchain.
“Jag tror att mindre bolag som ännu inte lyckats slå igenom kommer att gå över till blockkedjebaserat ganska snabbt. För större bolag med etablerade titlar är det en längre process för att applicera ny teknologi på gamla titlar”, säger han.
Läs även: TGV:s blockchainfond övertecknad – över 100 miljoner dollar
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.